Rusija ima 55 hiljada dobrovoljaca za treću fazu ispitivanja vakcine protiv kovida

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je okupila dovoljno učesnika za svoje veliko ispitivanje vakcine protiv kovida 19, poznatije kao test III faze, izjavio je Kiril Dmitrijev, direktor ruskog Fonda za direktne investicije koji učestvuje u razvoju vakcine.
„Za samo dve nedelje već smo dobili 55 hiljada dobrovoljaca u Moskvi, što je mnogo više od potrebnih 40 hiljada za postregistracionu fazu kliničkih ispitivanja vakcine ‘Sputnjik V’“, rekao je Dmitrijev.

Dobrovoljci za treću fazu testiranja vakcine u Rusiji počeli su da se prijavljuju 26. avgusta. Prvi rezultati očekuju se u oktobru ili novembru ove godine, saopštili su zvaničnici.  

„Velika brzina okupljanja dobrovoljaca uglavnom je rezultat njihovog razumevanja bezbednosti i efikasnosti platforme humanih adenovirusnih vektora, koja je u osnovi ruske vakcine i koju su više puta testirali stručnjaci iz različitih zemalja“, istakao je Dmitrijev.

On je objasnio da je sprovedeno je „više od 250 kliničkih ispitivanja i izdato više od 75 međunarodnih publikacija koje potvrđuju bezbednost vakcina i medicinskih lekova zasnovanih na humanom adenovirusu. Stručnjaci su dokazali da ne postoje moguća ozbiljnija neželjena dejstva ove platforme humanih adenovirusnih vektora, za razliku od novih i još nedokazanih tehnologija adenovirusnih vektora majmuna ili mRNK“, rekao je on.

Inače, kompanije „Ficer“ i „Moderna“, koje su se oslanjale na neproverenu tehnologiju mRNK, još uvek nisu našle 30.000 dobrovoljaca za treću fazu kliničkih ispitivanja, iako su dobrovoljce počele da regrutuju krajem aprila, odnosno krajem jula, respektivno. Proizvođač vakcine adenovirusnih vektora majmuna ‘Astra Zeneka’ planira da nađe 30.000 američkih dobrovoljaca u roku od dva meseca.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Direktor Fonda Kiril Dmitrijev rekao je da je fond primio zahteve iz više od 20 zemalja za kupovinu milijarde doza domaće vakcine protiv virusa korona. On je, pri tome, istakao da se Rusija dogovorila o proizvodnji vakcina u pet zemalja i da raspoloživi kapaciteti omogućavaju proizvodnju 500 miliona doza godišnje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala