Poljska poziva Nemačku i Evropu: Odustanite od „Severnog toka 2“

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaSeverni tok 2
Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Poljske Mateuš Moravejcki pozvao je Evropu i Nemačku da u potpunosti odustanu od realizacije projekta „Severni tok 2“ u svetlu situacije sa Aleksejom Navaljnim, prenosi „Frankfurter algemajne cajtung“.
„Ne treba Rusiji izdaleka pretiti kažiprstom i na kraju se uključiti sa 'Gaspromom' u projekat 'Severni tok 2'. Jedino racionalno rešenje bi bilo da se projekat 'Severni tok 2' pošalje u arhivu“, piše Moravecki u svom članku, objavljenom u nemačkom listu. On smatra da gradnja gasovoda „iznutra podriva energetsku politiku EU“.

Prema njegovom mišljenju, gasovod je „već previše koštao Evropu“.

Istovremeno, Moravjecki se osvrnuo i na događaje u Belorusiji, istakavši da, prema njegovom mišljenju, nisu dovoljni međunarodna izolacija i nepriznavanje rukovodstva te zemlje na čelu sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Pozivi da se obustavi projekat gasovoda sve su jači otkako je nemačka vlada, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar i bloger Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „novičok“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi pitanja „Severni tok 2“ i slučaj Navaljnog trebalo razmatrati odvojeno. Međutim, „Blumberg“ je kasnije javio da je Merkelova spremna da uključi „Severni tok 2“ u potencijalni odgovor na navodno trovanje Navaljnog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala