Počinje „Slovensko bratstvo“, Minsk bez zvaničnog obaveštenja o učešću srpskih vojnika

© Sputnik / EVGENY BIYATOVVojne vežbe „Slovensko bratstvo“
Vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Belorusiji počinju zajedničke taktičke vojne vežbe „Slovensko bratstvo“. Srbija, jedna od tri učesnice, donela je ranije odluku o zamrzavanju svih vojnih vežbi i aktivnosti sa svim stranim partnerima. U Minsku, međutim, kažu da zvanično nisu obavešteni o nedolasku srpskih vojnika.
Vojne vežbe će se održati na poligonu „Brestski“ od 14. do 25. septembra. U njima će učestvovati oko 1.500 vojnika iz Rusije i Belorusije. Rusiju će predstavljati 300 vojnih stručnjaka i oko 70 jedinica vojne tehnike. Nakon završetka vežbi, ruske jedinice će se vratiti u baze u Rusiji.

Ove godine jedan od glavnih zadataka na vežbama biće koordinacija jedinica Vazdušno-desantnih snaga obe strane prilikom realizacije taktičkih zadataka.

Podsetimo, Vlada Srbije je 9. septembra donela odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim stranim partnerima na šest meseci. Pritom, Minsk nije dobio zvanično saopštenje da srpska strana otkazuje učešće na zajedničkim vežbama.

„Srbija nas još zvanično nije obavestila. Naravno, očekujemo ih (srpske vojnike), a da li će doći ili ne – to sada ne mogu da kažem“, rekao je danas predstavnik pres službe beloruskog Ministarstva odbrane.

Vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održavaju se od 2015. godine. Manevri se održavaju na teritoriji jedne od zemalja-učesnica: Belorusija, Rusije ili Srbije. Prošle godine su održane u Srbiji, a 2018. u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala