Nemački poslanik obratio se vladi: Mislite da su Rusi glupi?

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Bundestaga Armin Paulu Hampel posavetovao je nemačku vladu da sarađuje sa Rusijom i ne koristi slučaj Navaljni u svoje svrhe, piše RT.
„Ako je nemačka vlada zaista zainteresovana za istragu, pitam vas: zašto daje detaljne informacije OZHO-u (Organizaciji za zabranu hemijskog oružja), zašto ih ne pošaljemo na zahtev Rusima koji ovo čekaju već mnogo dana?“, upitao je parlamentarac.

On je, takođe, istakao da postoji još jedno pitanje koje bi želeo da postavi saveznoj vladi.

„Zar vi mislite da su Rusi toliko glupi? Zašto su mu dozvolili da odleti za Nemačku, umesto da ga sakriju negde u šumi u Rusiji?“, upitao je on.

Hampel je podsetio prisutne da ni na koji način nisu odreagovali na brutalno ubistvo saudijskog novinara Džamala Hašogija, koji je raskomadan u ambasadi u Turskoj.

„Koliko su retki bili povici ovde u slučaju Hašogija?“, upitao je poslanik i prekorio svoje kolege što nastavljaju saradnju sa Saudijskom Arabijom kao da se ništa nije dogodilo.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala