Krstarica "Moskva" — ponos Crnomorske flote Rusije

© Press-služba MO RF / Uđi u bazu fotografijaRaketna krstarica "Moskva" na vojnim vežbama na Sredozemnom moru
Raketna krstarica Moskva na vojnim vežbama na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi put posle popravki, gardijska raketna krstarica „Moskva“, ponos Crnomorske flote Rusije, izašla je na more na praktičnu obuku. Posada broda će izvršavati zadatke protivvazdušne odbrane. Uskoro će „Moskva“ učestvovati u strateškoj vežbi „Kavkaz-2020“.

Krstarica je, po mišljenju vojnih stručnjaka, i dalje najveća oružana platforma Crnomorske flote. Glavno oružje „Moskve“ je raketni sistem „Vulkan“ sa dometom do 550-700 kilometara.

„U okviru realizacije elemenata zadatka  plovidbe i borbe s jednim brodom, posada će izvesti set pomorskih borbenih vežbi i akciju za koordinaciju posade na moru. Vežbanje elemenata zadatka će se odvijati na pomorskim poligonima u Crnom moru“, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane Rusije.

"Moskva" vežba u Crnom moru

Glavni brod Crnomorske flote mora da izvršava protivavionsku artiljerijsku paljbu i da primeni sredstva elektronskog ratovanja za uvežbavanje akcija protivvazdušne odbrane. „Jedna od faza vežbe biće razrada algoritma delovanja posade uz uslovnu upotrebu glavnog raketnog sistema broda“, pojasnila je vojska.

„Moskva“ je bila na popravci i prolazila je delimičnu modernizaciju 2018. godine. Radovi su vođeni u Sevastopolju u 13. brodogradilištu Crnomorske flote.

„Brod će nakon popravke služiti više od desetak godina. Na krstarici je bilo mnogo popravki i modernizacije. Krstarica „Moskva“ će napustiti pristanište sa generalno popravljenim motorom, zamenom dizel generatora i sistema radio opreme. Pored toga, na krstarici je zamenjeno stotine metara kablovskih snopova“, citirale su RIA Novosti predstavnika pres službe preduzeća.

„Niko se nije usudio da provocira“

„Moskva“ je vodeći brod projekta 1164 „Atlant“. Pored nje, ruska mornarica ima još dve takve raketne krstarice: „Varjag“ u Tihookeanskoj floti i „Maršal Ustinov“ u Severnoj floti.

Planovi za izgradnju „Moskve“ počeli su još 1976. godine, a nakon završetka kompleksa fabričkih i državnih testiranja, 30. januara 1983. godine brod je ušao u mornaricu SSSR.

U decembru 1989. godine „Slava“ je učestvovala u obezbeđivanju prvog sastanka generalnog sekretara Centralnog komiteta KPSS Mihaila Gorbačova sa predsednikom SAD Džordžom Bušem, koji se održao na Malti. Krstarica je 1990. godine poslata u Nikolajev na delimičnu modernizaciju.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPlanovi za izgradnju „Moskve“ počeli su još 1976. godine, a nakon završetka kompleksa fabričkih i državnih testiranja, 30. januara 1983. godine brod je ušao u mornaricu SSSR.
Krstarica Moskva — ponos Crnomorske flote Rusije  - Sputnik Srbija
Planovi za izgradnju „Moskve“ počeli su još 1976. godine, a nakon završetka kompleksa fabričkih i državnih testiranja, 30. januara 1983. godine brod je ušao u mornaricu SSSR.

Svoje sadašnje ime „gardijski“ brod je dobio 22. juna 1995. godine na inicijativu rukovodstva ruske prestonice. Posle raspada SSSR, moskovska vlada je preduzela pokroviteljstvo nad glavnim brodom Crnomorske flote i finansirala njegove popravke.

Šta sve može "Moskva"

Po informacijama Ministarstva odbrane RF, „Moskva“ je namenjena za nanošenje udara po krupnim ciljevima i grupama brodova. Krstarica je takođe sposobna da obezbedi borbenu stabilnost protivpodmorničkih formacija i da sprovodi kolektivnu protivvazdušnu odbranu snaga flote u udaljenim oblastima Svetskog okeana.

„Pored toga, „Moskva“ može rešiti zadatak borbe sa podmornicama i granatiranja neprijateljske obale, ali i može pružiti vatrenu podršku tokom izvođenja desantnih operacija“, precizirano je u materijalima ministarstva odbrane.

Ukupni deplasman krstarice je 11,3 hiljade tona, duga je 186 metara, široka 21 metar, posadu čini 680 ljudi, domet krstarenja je 11,27 hiljada kilometara, brzina je 32 čvora (59,26 kilometara na sat). Na „Moskvi“ je postavljeno energetsko postrojenje sa gasnom turbinom. Ukupna snaga brodskih motora se procenjuje na 90 hiljada ks.

Arsenal „Moskve“ uključuje 16 lansera protivbrodskog sistema „Vulkan“, sistem protivvazdušne odbrane S-300F „Fort“, protivraketni sistem „Osa, artiljeriju AK-130 i AK-630, torpedno naoružanje i reaktivni lanser RBU-6000.

Domet paljbe iz „Vulkana“ je 550-700 kilometara (prema nekim podacima, u poboljšanoj verziji kompleksa do 1000 kilometara). Tokom leta rakete razvijaju brzinu od 2 do 2,5 Mahovog broja. Deo puta do cilja savladavaju na velikoj visini, a na završnom delu se spuštaju do 15-20 metara.

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaGlavno oružje „Moskve“ je raketni sistem „Vulkan“ sa dometom do 550-700 kilometara.
Krstarica Moskva — ponos Crnomorske flote Rusije  - Sputnik Srbija
Glavno oružje „Moskve“ je raketni sistem „Vulkan“ sa dometom do 550-700 kilometara.

Neposredno pre popravke „Moskva“ je učestvovala u nekoliko dalekih putovanja. Krstarica je 2013. godine doplovila do obala Portugala, Kube, Nikaragve i Venecuele, a godinu dana kasnije je izvršavala zadatke u Tihom okeanu.

U jesen 2015. godine krstarica je bila na čelu stalne radne grupe mornarice u istočnom delu Sredozemnog mora. Takođe, u blizini obale Sirije, glavni brod Crnomorske flote je pružao protivvazdušnu odbranu za vazdušnu bazu Hmejmim.

„Patrolirali smo u zoni intenzivnih avionskih letova, a desetine aviona, ne samo ruskih, moglo je istovremeno da bude na nebu… Uvek smo bili u pripravnosti, sistem „Fort“ je ispravno radio. Ali niko nije doleteo do nas. Svi znaju mogućnosti ovih brodova da otkrivaju i prate ciljeve, pa se niko nije usudio da provocira“, rekao je ranije novinarima komandir raketskog diviziona „Moskve“, poručnik bojnog broda Dmitrij Sjomkin.

„Izuzetno moćan brod“

Vojni stručnjaci veruju da će povratak „Moskve“ u stroj značajno pojačati udarne i protivvazdušne sposobnosti Crnomorske flote. Po mišljenju stručnjaka, krstarica je i dalje najveći naoružani brod u ovoj operativno-strateškoj formaciji mornarice.

„Moskva“ je najmoćniji brod Crnomorske flote i stoga s pravom zadržava status glavnog broda. Krstarica ima savremene raketne sisteme i sredstva za kontrolu situacije. „Moskva“ je planski popravljena. Sada je posada počela da obavlja zadatke na moru“. rekao je za RT bivši komandant Crnomorske flote, admiral Igor Kasatonov.

On je pojasnio da, bez obzira na priličnu starost, „Moskva“ je savremen brod velike tonaže sposoban da nosi borbenu stražu u Crnom i Sredozemnom moru, kao i u različitim regionima Svetskog okeana. Po mišljenju admirala, krstarica će služiti u mornarici više od deset godina.

Sa druge strane, urednik „Nezavisnog vojnog pregleda“ Dmitrij Litovkin ne isključuje da će u bliskoj budućnosti „Moskva“ biti podvrgnuta dubokoj modernizaciji. On pretpostavlja da na krstarici mogu biti postavljeni novi sistemi PVO.

„Moskva“ je izuzetno moćan brod. Glavno oružje krstarice su naravno rakete „Vulkan“. Njihov domet omogućava pokrivanje čitavog područja odgovornosti na obali Crnog mora. Potreba mornarice za takvom pomorskom platformom nije nestala“, zaključio je Litovkin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala