Kremlj: Lukašenko legitimni predsednik Belorusije

© REUTERS / Russian Presidential Executive OPredsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra Aleksandra Lukašenka legitimno izabranim predsednikom Belorusije, saopštio je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Aleksandar Grigorjevič (Lukašenko) je legitimni predsednik Belorusije“, odgovorio je Peskov na pitanje da li Kremlj smatra da u svetlu protesta opozicije u Belorusiji Lukašenku nedostaje legitimitet u njegovoj zemlji.

Prema njegovim rečima, i ljudi koji se ne slažu sa rezultatima izbora i oni koji ih ne dovode u pitanje su „građani naše bratske Belorusije“.

„Sve ih cenimo i volimo, ali kao što je Vladimir Putin govorio od samog početka, želimo da se sve u Belorusiji odvija ne u obliku neustavnih procesa, već na legalan način“, istakao je portparol ruskog predsednika.

Konstruktivan razgovor

Peskov je saopštio da se razgovor predsednika Rusije i Belorusije odvijao u četiri oka i da su lideri razgovarali o bilateralnim odnosima, trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, kao i o energentima.

„U Sočiju su završeni razgovori predsednika Putina i Lukašenka. Oni su faktički sedeli sami i razgovarali skoro četiri sata. Razgovor je bio u četiri oka“, rekao je Peskov nakon završetka sastanka.

Peskov je precizirao da je razgovor bio konstruktivan, dug i iscrpan.

On je podsetio da su ovom sastanku prethodili prilično detaljni pregovori ruske i beloruske delegacije: ruski premijer Mihail Mišustin posetio je Minsk, a delegacije različitih resora takođe su dolazile iz Belorusije u Moskvu.

„Stoga su predsednici svoj razgovor zasnivali na pažljivom poslu koji su obavile dve strane. Naravno, pre svega, razgovarali su o bilateralnim vezama i trgovinsko-ekonomskoj saradnji“, rekao je portparol Kremlja.

Peskov je istakao i da je važan rezultat razgovora dvojice predsednika bio sporazum da Rusija ukida rezervu pripadnika bezbednosnih snaga i nacionalne garde, koja je bila koncentrisana u blizini rusko-beloruske granice i povlači ljude na mesta stalnog raspoređivanja.

Ustavne reforme

Peskov je rekao da je predsednik Belorusije u razgovoru sa Putinom potvrdio svoju nameru da izvrši ustavne reforme.

„Predsednik Putin podržao je inicijativu beloruskog predsednika Lukašenka za sprovođenje ustavne reforme. Sa svoje strane, predsednik Lukašenko potvrdio je da namerava da menja Ustav i saopštio da ima nameru da organizuje odgovarajuću radnu strukturu i pokrene proces ustavnih izmena“, precizirao je Peskov.

On je naglasio da je to bila važna tema sastanka dvojice lidera.  

Ruski kredit

Peskov je potvrdio da će Belorusija dobiti novi kredit od 1,5 milijardi dolara.

„Dogovoren je novi kredit od 1,5 milijardi američkih dolara koji će biti dodeljen Belorusiji. Deo ovog kredita iskoristiće se za refinansiranje prethodno pozajmljenih sredstava. A deo su, zapravo, nova sredstva“, objasnio je Peskov.

Vakcina protiv kovida

Predsednik Rusije naložio je da se pripremi prva serija vakcine protiv virusa korona za Belorusiju, rekao je Peskov.

„Posebno su se zadržali na učešću Belorusije u trećoj fazi ispitivanja ruske vakcine ‘Sputnjik’. Putin je dao odgovarajuća uputstva za pripremu prve isporuke koje će biti namenjene za Belorusiju“, istakao je portparol Kremlja.

On je dodao da dve strane pridaju veliki značaj saradnji u ovoj oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala