Kon: Trenutno je bezbednije na Infektivnoj klinici nego na zabavi u Crnoj Gori

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICKrizni štab
Krizni štab - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Treba shvatiti da je boravak u Crnoj Gori veliki rizik. Letovati tamo je loš izbor, to je jednostavno istina. Trenutno je bezbednije na Infektivnoj klinici nego na zabavi u Crnoj Gori“, kazao je epidemiolog Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba.

On je istakao da neprekidno imate različita dešavanja, muzička okupljanja.

„To nam se dešava paralelno sa drastičnim povećanjem u Evropi. Bezbednije je biti sada na Infektivnoj klinici i nositi masku nego na mestima gde je maksimalno prenošenje, u nekoj zabavi u Crnoj Gori. Sad kad imamo 29 zaraženih, svi bi da pohrle u zagrljaj. To je lepo, ali nije pametno, nije mudro. Jasno je nama da virus niko nije zadržao, ali ove mere služe za to da virus zadrže od ulaska u Srbiju i da se naši građani ponašaju onako kako dolikuje u ovakvoj situaciji. Nadzor će se tek definisati do kraja, ali podrazumeva ogromnu saradnju naših građana koji doputuju“, istakao je Kon i dodao da se odlažu razne situacije koje su potencijalni izvor infekcije.

Tačna procedura će tek biti definisana

Što se tiče kontrole građana koji dolaze iz Crne Gore, dr Kon je objasnio da nije pametno govoriti unapred, te da je potrebno sačekati kompletnu proceduru.

„Ono što je u upotrebi jesu upozorenja i pisaće da je obaveza da se u roku od 24 sata jave kovid ambulanti i zavodima. Jako je bitno da su prijavljeni da se to evidentira. Postoji niz stvari kao što je samoprocena, koja podrazumeva komunikaciju s primarnom zdravstvenom zaštitom. To ćemo saopštiti do petka. Ono što je sigurno jeste da će dobijati upozorenja s obavezom da se jave“, objasnio je Kon.

Doktorka Kisić Tepavčević je dodala da je cilj mera da se sačuva epidemiološka situacija.

„One osobe koje imaju simptome, bez obzira da li su putovali i ne, znamo da moraju da se jave svakako. Nadzor ne podrazumeva ograničavanje slobode kretanja. Osoba koja se vrati iz inostranstva uz sve mere obavlja svoje svakodnevne aktivnosti ako nema simptome uz javljanje službama“, ističe doktorka.

Doneta odluka koja se krčka već tri nedelje

„Danas je doneta strateška odluka koja se krčka već tri nedelje. Velika odluka je doneta po tom pitanju, jer smo imali više od 40.000 prelaza prošle nedelje, samo sa Crnom Gorom“, rekao je doktor Kon.

Kako je istakao, da su oni bili zaraženi, bilo bi 400.000 ljudi koji su u dodiru sa virusom.

„Biće nadzor sproveden, biće situacija koje neko ne očekuje“, rekao je on.

Zamenica direktora Insituta „Batut“ navela je da primetno da je preko 20 zemalja u Evropi zabeležilo rekordne brojeve od početka epidemije.

„Oko nas su mnogobrojna žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa“, rekla je ona.

 

„Kada je u pitanju BiH 94 na 100.000, rizik u našoj zemlji je ispod 15 na 100.000. U ovom momentu svi moramo da uložimo maksimum napora da održimo epidemiološku situaciju“, rekla je ona.

Ona objašnjava da je to jedini način da se zaustavi širenje iz drugih zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala