Kitovi zalutali u reku punu krokodila /video/

© Fotolia / GudkovandreyGrbavi kit
Grbavi kit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri grbava kita zalutala su u Istočnu aligatorsku reku u Australiji, koja je jedno od najvećih staništa krokodila u toj zemlji.

Kitovi su tokom velike godišnje migracije uplivali u reku čak 30 kilometara od ušća, i to je prvi takav slučaj, objavili su australijski mediji.

Dva kita uspela su da pronađu put nazad do okeana, ali je treći ostao u reci. Kitove su uočili ljudi koji su plovili brodom kroz Nacionalni park Kakadu, najveći nacionalni park u Australiji.

„Tako nešto nikada nismo videli u celoj Australiji. Ovo je veoma neobičan slučaj“, rekla je Kerol Palmer, naučnica koja se bavi proučavanjem morskog ekosistema.

Ona je za australijske medije rekla da nije poznato zbog čega su kitovi zalutali u reku. Smatra se da su plivali prema Antarktiku, vraćajući se sa velike godišnje migracije. Kitovi u ovom delu planete tokom proleća na južnoj hemisferi plivaju u toplije vode kako bi okotili mladunce, a potom se vraćaju u vode oko Antarktika.

Stručnjaci kažu da krokodili verovatno neće napasti kitove dok su u vodi, ali bi to mogli da učine ako se kit nasuče na neki od peščanih sprudova.

Vlasti oblasti u kojoj se nalazi Nacionalni park Kakadu zabranile su rečni saobraćaj kako bi kit pronašao put u okean, a razmatraju i kako da mu pomognu u tome, stvaranjem buke sa brodova ili puštanjem snimaka zova grbavih kitova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala