Japan: Novi lider vladajuće stranke, verovatno i budući premijer, stavovi o Kurilima - isti

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaObala ostrva Kunašir Kurilskog arhipelaga
Obala ostrva Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi lider vladajuće japanske, Liberalno-demokratske stranke, Jošihide Suga, izjavio je da namerava da nastavi dijalog s Rusijom kako bi se razjasnilo pitanje pripadnosti Kurilskih ostrva.

Na glasanju za novog lidera stranke on je danas osvojio 377 glasova, ostavivši svoje protivkandidate – bivše ministre odbrane i spoljnih poslova – daleko iza sebe.

Glasanje o novom japanskom premijeru biće održano 16. septembra a očekuje se da će Suga i na toj poziciji naslediti Šinza Abea koji se povlači zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Po završetku današnje sednice stranke novinari su pitali Sugu kakav je njegov odnos prema pitanju spornih Kurilskih ostrva.

„Što se tiče Severnih terotorija (kako Kurilska ostrva nazivaju u Japanu) nameravam da nastavim dijalog s Rusijom kako bismo razjasnili pitanje pripadnosti četiri ostrva“, rekao je on.

U Moskvi ne očekuju da se, s dolaskom novog premijera, promeni nešto u politici prema Rusiji.

Senator Oleg Morozov kaže da se japanska politika prema Rusiji bazira na dve tačke – visoki novo pragmatizma i spremnost na ekonomsku saradnju, i , s druge strane, i stav prema tzv. Severnim teritorijama koji vodi pravo u ćorsokak.

„Ne vidim pretpostavke za radikalne promene sa dolaskom novog premijera. Mada bih voleo da se ispostavi da nisam dovoljno optimista“, rekao je Morozov.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala