Dodik: Što bi bošnjački jezik bio izuzetak

© Srna / Miro PejićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na izjavu hrvatskog kolege Željka Komšića da će se založiti da bošnjačka deca u školama uče bosanski jezik i poruči da se svaki jezik zove po imenu naroda koji ga govori.

Dodik je rekao da ne razume šta jedan član Predsedništva BiH radi sa roditeljima školske dece u Zvorniku, kao i da mu nije jasno ni šta Komšić pokušava da problematizuje.

Deca i njihovi roditelji u školi u Liplju, kod Zvornika u Republici Srpskoj ne prihvataju da uče „bošnjački jezik“ i zahtevaju da im u đačkim knjižicama piše „bosanski jezik“.

Komšić, koji bi u Predsedništvu trebalo da zastupa Hrvate, sastao se ranije danas sa roditeljima u Zvorniku i obećao im je da na narednoj sednici Predsedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rešavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje „bosanski jezik“.

„Nametanje naziva jezika ’bosanski‘ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni ’bosanski jezik-“, istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Naglasio je da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda mora da objasni da se „bosanski“ na srpskom kaže „bošnjački“.

A onda je u šali konstatovao da član Predsedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako, kako kaže, Komšić ne priznaje da je došao u „prijateljsku posetu susednoj Republici Srpskoj“.

Đaci Bošnjaci u školi u Liplju još nisu seli u školske klupe zato što im je, kako tvrde, uskraćeno pravo da uče bosanski i da su diskriminisani.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala