Da li je e-mobilnost zaista pravo rešenje za čistiji vazduh na planeti? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošle nedelje, 9. septembra, obeležen je Svetski dan električnih vozila. O automobilima na struju, koji su tihi i ne ispuštaju štetne gasove, već nekoliko godina priča se kao o globalnom rešenju za sprečavanje zagađenja životne sredine i sprečavanju klimatskih promena.

Benzinci i dizelaši u međuvremenu su proglašeni za nepoželjne i proteruju se ili će biti proterani iz mnogih evropskih gradova. Svi veliki proizvođači automobila na svetu u svojoj „ergeli“ imaju i modele koje pokreću baterije, na drumovima, parkinzima pa čak i benzinskim pumpama se postavljaju punjači za električna vozila...

Ipak, danas samo 1,5 odsto od svih automobila na svetu pokreće struja.

Zašto je to tako, da li je e-mobilnost zaista pravo rešenje za čistiji vazduh na planeti, pogotovo ako se zna da se baterije pune i strujom koja nije baš „zelena“, da ni tehnologija proizvodnje baterija nije baš ekološka, kako prevazići činjenicu da je automobil na struju skuplji od automobila koji koriste naftne derivate, da li je auto-industrija klasičnih četvorotočkaša sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem baš rešila da se preorijentiše na proizvodnju vozila na električni pogon, šta će po tom pitanju ubuduće činiti naftne kompanije... teme su o kojima u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Mladenom Alvirovićem iz SAT Medija grupe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala