Centar „Vektor“: Prva partija vakcine protiv korone u novembru

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19
Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva partija vakcine protiv virusa korona mogla bi da stigne već u novembru od centra „Vektor“ radi proširenih pretkliničkih istraživanja, izjavio je šef laboratorije za vektorske sisteme Centra Ilnaz Imatdinov.

Odgovarajući na pitanje kada bi mogla da se očekuje masovna proizvodnja vakcine, on je za „Prvi kanal“ rekao sledeće:

„Planirano je da posle registracije preparata, prve serije lekova za proširena pretklinička istraživanja budu puštene u promet već u novembru“, rekao je Imatdinov.

Prema njegovim rečima, „upravo je vakcina instrument koji će omogućiti da se reši problem koronavirusne infekcije“.

Vremenski period razvoja vakcine protiv korone on je nazvao najvećom pobedom do danas.

„Za suštinski kratak vremenski period razvijeni su prototipi vakcine, koji su trenutno već pokazali svoju efikasnost u pretkliničkim i kliničkim istraživanjima. To je važno“, rekao je on.

Naučnik je dodao je već pripremljeno nekoliko verzija spremnih oblika vakcina.

„Oni sami po sebi predstavljaju ampule, unutra postoji uputstvo u kojem su opisane sve karakteristike datog preparata, njegov sastav, uključujući i preporučene uslove upotrebe“, rekao je on.

Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio da je u Rusiji u toku registracija dve domaće i dve strane vakcine protiv virusa korona, a da je vakcina „Sputnjik V“, koju je razvio centar „Gamaleja“, već registrovana.

Podsetimo, Rusija je u avgustu registrovala prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona „Sputnik V“, koju je razvio centar „Gamalej“ zajedno sa ruskom fondom za direktne investicije. Trenutno je u toku finalna faza testiranja vakcine, u kojoj učestvuje veliki broj dobrovoljaca.

Testiranje je pokazalo da vakcina razvija visok humoralni i ćelijski imunološki odgovor kod sto odsto ispitanika i da ne izaziva neželjene reakcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala