Čeka li nas posle korone veštačka pandemija

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLekari u zaštitnim odelima
Lekari u zaštitnim odelima  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnik sa Univerziteta Harvard Vivek Vadva, u eseju objavljenom u časopisu "Spoljna politika", upozorava da je pitanje vremena kada će bioteroristi osmisliti način da izazovu veštačku pandemiju.

On smatra da je već kasno za zaustavljanje globalnog širenja tehnologija koje omogućavaju stvaranje virusa.

"Moramo pandemiju virusa korona tretirati kao generalnu probu za ono što nas čeka. Nažalost, to uključuje ne samo viruse koji se pojavljuju u prirodi, već i one koje će proizvesti ljudi", upozorava Vadva.

On ističe da je za to odgovoran napredak u genetskom inženjeringu, koji je biohakerima dao "alat" za stvaranje smrtonosnih patogena.

Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da za stvaranje takvih izazivača bolesti nisu potrebne skupe laboratorije, već se sve može napraviti u kućnim uslovima, prenosi Srna.

"Alati" za sekvenciranje i uređivanje gena, poput CRISPR-a, omogućili su kontrolu nad procesima koji su u prirodi postojali hiljadama godina.

"Tehnologija uređivanja gena postala je toliko jednostavna i jeftina da naučnici sada mogu da naruče DNK uzorak i lako ožive patogene poput virusa boginja", upozorava Vadva.

On naglašava da pandemija koju će osmisliti teroristi predstavlja stvarnu opasnost, ali veruje da se to neće dogoditi uskoro.

Ipak, upozorava Vadva, mnoge države nisu spremne za takve scenarije, koji iz dana u dan postaju sve izgledniji.

"Moramo naučiti kako da brzo stvorimo odbranu sličnu onoj koju kompjuteri imaju protiv hakera. Dobra stvar je da bi to moglo rezultirati lekom za sve bolesti", ističe Vadva.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala