Bugarski ekspert: Goce Delčev - Makedonac u regionalnom, Bugarin u nacionalnom smislu

Pratite nas
Zamenik predsednika bugarsko-makedonske istorijske komisije za istorijska i obrazovna pitanja Naum Kajčev izjavio je da se zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji članovi komisije nisu sastajali već 10 meseci na zahtev Skoplja. On kaže da je revolucionar Goce Delčev Makedonac u regionalnom, a Bugarin u nacionalnom smislu.

Naime, iako su izbori održani u leto ove godine, eksperti još nisu nastavili sa svojim radom.

„Više puta smo isticali da smo mi ekspertska komisija, na koju ne smeju uticati unutrašnji politički faktori bilo koje strane, ali takva je, nažalost, stvarnost“, rekao je zamenik predsedavajućeg komisijom Naum Kajčev za bTV.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo Severne Makedonije dovodi u zabludu svoje građane kada se radi o radu ekspertske grupe. Kako je rekao Kajčev, bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je „predstavljao rad komisije u ružičastom svetlu“ – on je govorio da su se eksperti navodno složili oko srednjovekovne istorije.

„To uopšte nije tačno. Diskusije se nastavljaju i uopšte nisu jednostavne. Javnost Severne Makedonije ponekad dovode u zabludu, između ostalih i predsednik Stevo Pendarovski“, ističe zamenik predsednika komisije.

Stručnjak je dodao da se pripadnost revolucionara Goce Delčeva, koga obe strane smatraju svojim nacionalnim herojem, može ustanoviti ako se osvrnu na arhivska dokumenta.

„Goce Delčev je Makedonac u regionalnom smislu, a Bugarin u nacionalnom...Kad bi oni pokazali volju i oslanjali se na arhive. To nije teško, a izjave Delčeva o samoopredeljenju su više nego jasne“, rekao je Kajčev.

Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima, formirana je na osnovu Sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Do sada je rad ove komisije doprineo postizanju saglasnosti oko revizije određenih delova udžbenika istorije u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Međutim, i dalje makedonski i bugarski članovi komisije imaju suprotstavljene stavove oko pripadnosti i dela revolucionara Goce Delčeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala