Bivši sirijski terorista: Finansirali su nas Amerikanci

© AP Photo / militant photoRat u Siriji
Rat u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši borac na strani ekstremista u Siriji Abdurahman Džisr, koji je došao da se preda u ruski Centar za mirenje zaraćenih strana u sirijskom gradu Dera, rekao je da je njega i njegove saborce finansirala Amerika, pod izgovorom rata protiv zvaničnih vlasti.
„Prvo su nas poslali u Jordan na obuku, a zatim ovamo. Amerikanci su dali novac, rekli su da treba ratovati protiv države. Kada je sirijska vojska počela da oslobađa region po region, naš odred je otišao u Jordan, ranjenike su odvezli u Izrael. Tada sam shvatio da ne želim nigde da idem, da sam se uvukao u sasvim nešto drugo od onoga što se činilo na početku. Osećam se prevareno“, ispričao je bivši borac.

Svaki dan u Centar za pomirenje zaraćenih strana dolazi 200-300 ljudi koji žele da se predaju i započnu miran život.

Glavni uslov za legalizaciju je dolazak u centar i potvrda da bivši borac podržava sirijski mirovni proces. Dokumenta se predaju na proveru specijalnim službama.

U centru se ne bave samo registracijom građana, nego i rade na njihovoj socijalizaciji. Među bivšim militantima je i umetnik Abdurahman, koji je počeo da radi u Odeljenju za narodne zanate kulturnog centra u Deri.

Drugi zadatak ruskih stručnjaka je da rade kao posrednici između bivših protivnika, koji sada obnavljaju uništeni grad i traže način za miran suživot.

Ranije su pripadnici nezakonite oružane formacije, koji su se predali sirijskim vladinim snagama, saopštili da američki instruktori obučavaju militante u zoni oko baze Tanf, koja se nalazi pod kontrolom SAD, na jugu Sirije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala