Američki Kongres ima probleme sa usvajanjem sankcija Rusiji

© AP Photo / Julio CortezKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrt američkog budžeta za odbranu koji sadrži proširene sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“, verovatno neće biti uskoro odobren, izjavio je član Odbora za oružane poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Mak Tornberi, prenosi „Ju-Es-En-Aj njuz“.

Prema njegovim rečima, kašnjenje je uzrokovano nesuglasicama između domova američkog Kongresa, od kojih je svaki predstavio svoju verziju dokumenta.

Osim toga, situaciju sa usvajanjem nacrta zakona komplikuje i stav Bele kuće o amandmanu kojim se obavezuju preimenovanje vojnih baza i brodova nazvanih u čast komandanata Konfederacije. Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će blokirati dokument ako on bude sadržao ovu tačku.

„Da li će se ovo dogoditi pre izbora? Ne, malo je verovatno“, rekao je Tornberi komentarišući mogućnost usvajanja ovog nacrta zakona.

Kongresmen navodi da će konačna verzija budžeta biti usvojena tek nakon glasanja. Američki predsednički izbori zakazani su za 3. novembar.

Nacrt budžeta za odbranu za 2021. godinu predviđa dodatne restriktivne mere protiv gasovoda „Severni tok 2“. Ograničenja će se proširiti na kompanije za „olakšavanja prodaje, zakupa ili obezbeđivanja“ brodova za polaganje cevi za izgradnju gasovoda. Nacrtom su, takođe, predviđene sankcije za „pružanje osiguranja i reosiguranja“ i usluga ili objekata za „tehničku modernizaciju“ brodova.

Projekat „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Sjedinjene Američke Države aktivno se protive gasovodu, promovišući Evropskoj uniji svoj prirodni tečni gas, kao i u Ukrajina i niz evropskih zemalja.

Vašington je u decembru uveo sankcije „Severnom toku 2“ i zahtevao da kompanije koje učestvuju u polaganju cevi odmah zaustave izgradnju. Švajcarska kompanija „ Olsiz“ gotovo odmah je objavila da obustavlja dalji rad.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala