Kina: Amerika je glavna pretnja međunarodnom poretku

© AP Photo / Andy WongKina aktivirala novo oružje protiv Amerike...
Kina aktivirala novo oružje protiv Amerike... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peking smatra da glavna pretnja međunarodnom poretku dolazi od Vašingtona, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Kjang, prenosi Sinhua.
„Višegodišnje iskustvo pokazuje da su upravo SAD te koje izazivaju regionalne nerede, krše međunarodni poredak i razaraju mir u celom svetu“, rekao je Kjang, komentarišući izveštaj Pentagona koji je upućen Kongresu o vojnom potencijalu i ciljevima Kine.

On je podsetio da su u poslednjih 20 godina SAD nezakonito pokrenule rat u Iraku, Siriji i Libiji. Agresivne akcije Vašingtona izazvale su pogibiju više od 800.000 ljudi, dok je desetine miliona moralo da napusti svoje domove, naglasio je Kjang.

Portparol vojnog resora Kine nazvao je izveštaj Pentagona još jednim dokazom da u Vašingtonu žele da ocrne Peking i oružane snage ove zemlje. On je pozvao SAD da se prema nacionalnoj odbrani Kine odnose objektivno i racionalno i prestanu da izlaze sa neistinitim izjavama. Kjang se založio za zdrav razvoj bilateralnih vojnih odnosa.

Početkom septembra, Pentagon je u godišnjem izveštaju Kongresu o potencijalima Kine saopštio da će Peking u narednih 10 godina, kao minimum, udvostručiti svoj nuklearni potencijal.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala