Grčka se dodatno naoružava: Povećava broj vojnika za 15 hiljada i kupuje novu ratnu tehniku

© AFP 2023 / Aris Messinis Grčki vojnici
Grčki vojnici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka će ojačati svoje oružane snage kupovinom novih sistema naoružanja i povećanjem broja profesionalnih vojnika za 15.000 tokom narednih pet godina, najavio je premijer te zemlje Kirjakos Micotakis, u situaciji kada vladaju povišene tenzije između Grčke i Turske u istočnom Mediteranu.

Konkretno, Grčka će nabaviti 18 lovačkih aviona "rafal", koji će zameniti već vremešne "miraže 2000", kao i četiri nove fregate, uz remont četiri već postojeće, zatim četiri pomorska helikoptera "romeo", protivtenkovsko naoružanje za kopnene snage, torpeda za ratnu mornaricu i projektile na navođenje za ratno vazduhoplovstvo, navodi "Ekatimerini".

Micotakis je ovo najavio u govoru kojim je trebalo da otvori Međunarodni sajam u Solunu koji je zbog pandemije korona virusa otkazan.

Kako prenosi Tanjug, broj prisutnih u publici bio je ograničen na 50, a svi su nosili zaštitne maske i pridržavali se mera društvenog distanciranja.

Micotakis je rekao da će Grčka privreda dobiti finansijsku injekciju vrednu 6,8 milijardi evra, i istakao da promena prioriteta u korist izdataka za odbranu ne znači i promenu ekonomskih ciljeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala