Dodik: Uspeh Srbije i Srba - to je za Bošnjake i muslimane neprihvatljivo, zato tako reaguju

© Srna / Milenko ŠukaloMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je za Sarajevo svaki uspeh Srbije neprihvatljiv i upozorio da „sarajevska politička čaršija“ nastavlja da favorizuje antisrpsko raspoloženje u želji da se ukine i nestane Republika Srpska.

„Pre godinu dana doneli su Rezoluciju da se Bosna gradi kao unitarna građanska zemlja bez RS i to sprovode tiho, pokušavajući da nametnu atmosferu u kojoj bi diskvalifikovali Srbiju čija je i obaveza da brani Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik za RTS u video-uključenju, objašnjavajući zbog čega se, posle sporazuma u Vašingtonu, uskomešala politička scena BiH.

Dodik smatra da Sarajevo računa i na „ratnu opciju“, jer želi da diskredituje Srbiju kao garanta mira u regionu.

Kako kaže, svaki spoljnopolitički uspeh Srbije i Srba je neprihvatljiv za političare u Sarajevu —  Bošnjake i muslimane.

Kada su ugledali slike iz Vašingtona i činjenicu da je potpisivanju sporazuma prisustvovao predsednik SAD, probudilo im se osećanje ugroženosti, jer su im bili miljenici „koji su nastojali da im nametnu svoje žalopojke“, rekao je Dodik.

On je podsetio i na dvostruke aršine koje međunarodna zajednica primenjuje prema Srbima i RS i da je o tome između ostalih nedavno pričao i sa zvaničnikom SAD Metjuom Palmerom.

Kada pitam zašto je gotovo u identičnoj situaciju na KiM i ovde u BiH po pitanju odnosa među narodima jednoj strani sve dopušteno, pa i pravo na samoopredeljenje i formiranje samostalne države, drugoj ne, nama kažu da ćutimo i ne pominjemo tu vrstu priče, kazao je Dodik.

Zašto je Palmer ćutao

Dodik je rekao da mu je Palmer na njegovu kontra-tvrdnju da su slučajevi RS i KiM uporedivi, odgovorio ciničnim osmehom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Sa Vučićem „u četiri oka“: O čemu je Dodik razgovarao sa predsednikom Srbije

Naš stav je da je uporediv i od tog upoređivanja nećemo odustati, rekao je Dodik i podsetio da je RS bila formirana da bude samostalna.

Palmer je na moju tvrdnju ostao samo da ćuti, rekao je Dodik i dodao da svi nastoje da ga ubede da nije u pravu.

„Sada vidimo da nemaju argumentaciju i da mi što više treba to da upoređujemo“, rekao je on i dodao da je to tim više sada, kada vidimo da se briše granica između Kosova i Albanije, kada su formirali zajedničku košarkašku ligu...

Dodik je upozorio i da kada se pomene ta paralela, Bakir Izetbegović preti da se u BiH ništa neće završi lako i da će, ako treba, BiH braniti i novim ratom.

Potezanje tužbe za navodni genocid

Posetio je da se u Sarajevu ponovo poteže ideja da treba definisati novu tužbu protiv Srbije za navodni genocid, koja je već odbačena pre 10 godina.

Dodik je dodao da bi on morao da glasa za to, što je nemoguće, jer, kao ističe, nije lud.

Podsetio je da u Sarajevu stalno potežu to pitanje, između ostalog i zato da bi, kaže, zadržali zarobljenost muslimana prema antisrpskoj politici prema Srbima u RS i sve više prema Srbiji i predsedniku Vučiću.

Dodik je potvrdio da će zatražiti od Predsedništva BiH da izmesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, iako unapred zna da od toga nema ništa, preneo je Tanjug.

„Vidljivo je da BiH u svakoj prilici želi da se dodvori Amerikancima i zato sam na ovom primeru hteo da pokažem licemerje bošnjačke strane“, rekao je Dodik.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala