Da li biste ušli u providni javni toalet? Dizajn iznenadio prolaznike, ali tajna je u staklu /foto/

CC0 / pixabay / Javni toalet
Javni toalet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Providni javni toaleti koje je dizajnirao japanski arhitekta Šigeru Ban nalaze se u Tokiju i prilično šokiraju prolaznike koji bi rado obavili nuždu, ali ne znaju o čemu se radi.

Ipak, intima u njima postoji zahvaljujući „pametnim staklima“ koja se zatamne čim neko uđe i zaključa vrata. Kad se vrata otključaju, staklo ponovo postaje providno, piše „Nipon Fondejšn“.

Arhitekt kaže kako ovakvi javni ve-cei imaju dve prednosti, bez ulaska u toalet možete proveriti koliko je čist i iz daleka vidite je li slobodan za upotrebu ili je neko već unutra.

Takođe, kako su postavljeni u parkovima i noću osvetljeni, ovi toaleti služe za osvetljavanje te kao dekoracija jer izgledaju kao veliki fenjeri. Ovakva stakla inače se koriste na nekim poslovnim zgradama kojima povremeno treba privatnost pa postoji opcija zatamnjivanja.

Tajna je u tome, kaže, što električna energija tako deluje na staklo da na neki način presloži kristale u njemu pa iz providnog postane zatamnjeno, prenosi portal „Kliks“.

Prolaznici su podeljenog mišljenja oko ovih providnih ve-cea, dok je jednima to fantastična ideja, drugi strahuju da se nešto ne poremeti dok obavljaju nuždu pa u sekundi njihova intima bude izložena javnosti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala