Zašto su ruske tehnologije za pravljenje vakcine uspešne

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaLaborant Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" ispituje vakcinu protiv virusa korona
Laborant Naučno-istraživačkog centra Gamaleja ispituje vakcinu protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kiril Dimitrov, šef Ruskog fonda za direktne investicije osvrnuo se na poteškoće sa kojima se suočila kompanija „AstraZenek“ prilikom ispitivanje vakcine protiv virusa korona i naveo kako ih je ruska vakcina „Sputnjik V“ izbegla. 

Izjavu prenosimo u celosti:

Drago nam je što je kompanija „AstraZenek“ koja radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona nastavila dalje.

Ruska vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Ruska vakcina stvara 100 odsto imunitet na koronu

U isto vreme, obustavljanje ispitivanja je jasno pokazalo pogrešan pristup, jer se mnoge države oslanjaju isključivo na nove i netestirane platforme prilikom pravljenja vakcine za masovnu upotrebu, uključujući upotrebu vektora iz adenovirusa kod majmuna ili tehnologije mRNK. Više puta smo razgovarali o potencijalnim rizicima ove nove tehnologije, i upoređivali te rizike sa vakcinom „Sputnik V“, koja se zasniva na dobro izučenoj platformi sa vektorom humanih adenovirusa, a koja je dokazana kao sigurna i efikasna.

U isto vreme u SAD i zapadnoj Evropi, dokazana i sigurna platforma humanih adenovirusnih vektora čini samo 15 odsto.

Ova situacija dovodi u pitanje zahtev pojedinih farmaceutskih kompanija za potpunu nadoknadu od bilo kakvog rizika od država koje kupuju njihovu vakcinu. Rusija neće slediti takav pristup jer je pokazala sigurnost i efikasnost svoje ljudske adenovirusne vektorske platforme, uključujući svoju vakcinu „Sputnik V“.

Podsetimo, danas je farmaceutska kompanija „AstraZenek“ saopštila da nastavlja klinička testiranja vakcine protiv korone, nakon što ih je obustavila zbog bolesti jednog od volontera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala