Ruski naučnici napravili jedinstveni izolacioni boks za pacijente sa opasnim infekcijama

© Sputnik / Dmitriy ShorkovIzolacioni boks za pacijente obolele od zaraznih bolesti
Izolacioni boks za pacijente obolele od zaraznih bolesti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2020“ u Rusiji predstavljen je izolacioni boks za osobe koje boluju od teških zaraznih bolesti ili one za koje se sumnja da mogu biti zaražene. Boks se veoma brzo montira i omogućava da se sprovedu ispitivanja bez širenja potencijalne zaraze po bolnici.

Vlada Rusije je prošle godine dala zadatak korporacijama i naučno-istraživačkim organizacijama vojno-industrijskog kompleksa da razviju nove proizvode koji će biti veoma savremeni i visokotehnološki. Pandemija virusa korona dodatno je prisilila ruske naučnike da „uključe mozak“. Jeda od novih proizvoda, koji je predstavljen na vojno-tehničkom forumu „Armija-2020“, a koji je namenjen u civilne svrhe, je izolacioni boks. Za njegovu izradu su zaduženi naučnici sa Moskovskog naučno-istraživačkog instituta za komunikacione sisteme i upravljanje.

„Predstavljamo izolacioni boks, koji je namenjen za pacijente sa opasnim infekcijama ili za one za koje se sumnja da su zaraženi takvim bolestima. Boks se sastoji iz dva modula – prvi ima dva mesta, a u drugome se vrši dezinfekcija. U modulu se nalazi filter-ventilaciona jedinica, koja unutar boksa stvara niži pritisak. To je dovoljno da ni jedna bakterija ili virus 1. i 2. grupe patogenosti (najstrašniji) ne mogu da prežive“, rekla je menadžerka sektora za civilne projekte Instituta Anastasija Nikolajeva.

Potpuna izolacija

Prema rečima Nikolajeve, filteri su savremeni, ruske proizvodnje, napravljeni na osnovu NERA tehnologije (tehnologija kojom se najefikasnije zadržavaju čestice iz vazduha) klase N-14. Na ovaj način se omogućava pročišćavanje od 99,97 do 99,99 procenata. Korišćeni filteri se lako čiste hidrogen-peroksidom i spremni su za ponovnu upotrebu. U boksu se vazduh potpuno menja najmanje 20 puta za jedan sat.

Čovek sa maskom prolazi pored berzanskog displeja ispred banke u Hongkongu - Sputnik Srbija
Korona se se opet javlja kod oporavljenih pacijenata

Specijalni modul za obradu takođe ima uređaj za dezinfekciju – okvir sa pet mlaznica. Dezinfekcioni rastvor se primenjuje na pet, 10 i 15 sekundi. Pored toga tu se nalaze i dva rezervoara od 100 litara za otpadni i čist rastvor i pumpa. Čim sloj otpadnog rastvora bude veći od dva milimetra počinje ispumpavanje. Na ovaj način se postavlja i druga barijera za potencijalni prodor zaraze spolja.

 „U slučaju da ima malo mesta u bolnici, ovaj boks je praktičan i brzo se montira, potrebno je samo 15 minuta. U boks mogu da se smeste i pacijenti na koje se sumnja da imaju infekciju, da se sprovodu ispitivanja, urade testovi, a da se pritom zaraza ne širi po bolnici. Ne postoji ograničen vremenski period za boravak pacijenta u boksu“, izjavila je Nikolajeva.

Boks-izolator je snabdeven svim sredstvima za ličnu higijenu, uključujući bio-toalet. Ne može se montirati na otvorenom prostoru, samo unutar bolnice ili objekta koji ima ulogu bolnice – hangar, izložbeni prostor, zatvoreni sportski objekti i slično. 

Naučnici su razradili i projekat boksa koji bi mogao da se smesti na otvorenom. On je predviđen za najviše 12 pacijenata.

Trenutno se radi na sertifikaciji projekta. Proizvođači se nadaju da će proizvod najviše pažnje privući medicinskim radnicima koji se bave zaraznim bolestima odnosno „epidemiološkim katastrofama“, kao što je virus korona, ali i od ranije poznatim infekcijama – gripom, kolerom, kugom, tifusom, malarijom i tuberkulozom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala