Ruska vojna infrastruktura koristiće se za lansiranje civilnih satelita

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaModel satelitskog sistema "Gonjec M" na štandu kompanije "Informacioni satelitski sistemi" u okviru avio-kosmičkog sajma u Dubaiju.
Model satelitskog sistema Gonjec M na štandu kompanije Informacioni satelitski sistemi u okviru avio-kosmičkog sajma u Dubaiju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vlada odobrila je upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje svemirskog sistema „Gonjec M“ u orbitu, saopštila je pres-služba vlade.
„Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna lansiranja rakete-nosača ‘Sojuz 2.1b’ sa kosmodroma ‘Pleseck’. Ovu naredbu potpisao je premijer Mihail Mišustin“, navodi se u saopštenju.

Radi se o planiranom lansiranju sistema ‘Gonjec M’ u orbitu, koji obezbeđuje veze van područja pokrivenosti mobilnih operatera. Takođe, kao korisni teret biće lansirano nekoliko satelita koje su napravili ruski univerziteti, kao i svemirski moduli iz Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Litvanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nemačke. Među njima su uređaji za testiranje IoT tehnologija, istraživanje svemira i identifikaciju civilnih brodova.

Prvo lansiranje sa kosmodroma Vostočni - Sputnik Srbija
Rusija gradi novi satelitski sistem za komunikacije

U sopštenju se napominje se da će ova odluka omogućiti da se industriji privuku dodatna vanbudžetska sredstava, kao i da se ojačaju pozicije Rusije na globalnom tržištu svemirskih usluga.

Ranije je saopšteno da je za 28. septembar i u novembru-decembru 2020. godine planirano da se prvi put lansira šest satelita „Gonjec M“ na dve rakete-nosača „Sojuz 2.1b“ sa potisnim raketnim blokovima „Fregat“ sa kosmodroma „Pleseck“. Pre toga, on je lansiran raketama „Rokot“. Planira se da se ubuduće ovi sistemi lansiraju sa kosmodroma „Vostočni“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala