Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i reku Moskvu
Pogled na Kremlj i reku Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogi gradovi i danas imaju tvrđave koje su ih u prošlosti štitile od neprijatelja, a sada su to kulturno-istorijski spomenici i muzeji. Predstavljamo vam najlepše tvrđave Belorusije i Rusije.

Brestovska tvrđava

CC BY-SA 3.0 / Szeder László / Brestovska tvrđava, Brest
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Brestovska tvrđava, Brest

Najpoznatija tvrđava u Belorusiji nalazi se u Brestu. Sagrađena je 1842. godine. Brest-litovski mirovni sporazum potpisale su ovde 1918. godine Rusija, Nemačka, Austro-Ugarska, Osmanska imperija i Bugarska. Primirje je imalo veliki značaj za svetsku istoriju. Svoju pravu slavu tvrđava je stekla tokom Velikog otadžbinskog rata, kada je 32 dana 1941. godine odolevala napadima fašističke vojske.

Na zidovima tvrđava su pronađeni natpisi: „Umirem, ali se neću predati. Praštaj, Otadžbino“. Još 1939. godine tvrđava je bila napadnuta iz vazduha. Tada su Nemci bacili 10 bombi i oštetili Beli dvorac. Ona je 1965. godine dobila zvanje tvrđava-heroj.

Moskovski Kremlj

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaZvonik Ivana Velikog, Crkva Dvanaest Apostola, Blagoveštenski sabor u moskovskom Kremlju
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Zvonik Ivana Velikog, Crkva Dvanaest Apostola, Blagoveštenski sabor u moskovskom Kremlju

Najpoznatija tvrđava u Rusiji je Moskovski Kremlj. Sagrađen je krajem 15. veka i predstavlja najveću tvrđavu u Evropi. Prva tvrđava na mestu Kremlja je bila izgrađena sredinom 12. veka i bila je od drveta. Tokom vladavine kneza Dmitrija Donskog (1366-1368. godine) drveni zidovi Kremlja su zamenjeni belim kamenom, a u 15. veku su obloženi ciglom.

Sada je Kremlj rezidencija predsednika Rusije i jedna od znamenitosti Moskve.

Mirski zamak

CC BY-SA 4.0 / Alexxx1979 / Mirski zamak, Belorusija
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Mirski zamak, Belorusija

Na zapadu Belorusije u Koreličskom rejonu nalazi se Mirski zamak. Pretpostavlja se da je izgradnja započeta oko 1522. godine. Smatra se da zamak nije sagrađen zbog odbrane, već zbog prestiža. Prvobitno je zamak pripadao porodici Iljiničej, dok je poslednji vlasnik zamka bio Svatopolk-Mirski. Posle dolaska Sovjetske vlasti u Belorusiju 1939. godine postao je državno vlasništvo. Kompleks je bio svedok mnogih ratova od rusko-poljskih 1654-1667. godine do Otadžbinskog rata 1812. godine.

Pskovski Kremlj

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPskovski Kremlj i sabor Svete Trojice u Pskovu
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Pskovski Kremlj i sabor Svete Trojice u Pskovu

Početkom 12. veka je sagrađen Pskovski Kremlj, koji je tokom Pskovske republike bio glavni politički i kulturni centar. Teritorija Kremlja je okružena kamenim zidovima i prekrivena drvenim krovom visine 6-8 metara i debljine 2,5-6 metara. Arhitektonski spomenik je 2013. godine je ušao u grupu deset glavnih simbola Rusije.

Linija Staljina

CC BY-SA 3.0 / JERRYE AND ROY KLOTZ MD / Staljinova linija muzej, Belorusija
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Staljinova linija muzej, Belorusija

Najmlađa tvrđava sa ovog spiska je Linija Staljina koja je stara samo 12 godina. Sagrađena je kao muzej posvećen šezdesetogodišnjici Pobede sovjetskog naroda nad nacistima. Naziv je dobila prema odbrambenom sistemu iz 1930. godine na zapadnoj granici Sovjetskog Saveza. Muzej je sagradila vojska Oružanih snaga Republike Belorusije. Danas je ovo muzej pod otvorenim nebom.

Kazanjski Kremlj
© Sputnik / Vladimir AstapkovichKazanjski kremlj
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Kazanjski kremlj

Kamena tvrđava je u glavnom gradu Tatarstana nastala u 12. veku. Vojska Ivana Groznog je 1552. godine osvojila Kazanj i stara tvrđava i džamija su bili uništeni. Izgradnja Kazanjskog Kremlja, koji je sačuvan do današnjih dana, je počela 1556. godine. Radove su vodili graditelji moskovskog hrama Vasilija Blaženog – Jakovljev Postnjik i Ivan Širjaj. Arhitektonski kompleks Kazanjskog Kremlja je ušao u spisak lokaliteta svetske baštine UNESKO.

Lidski zamak
CC BY-SA 3.0 / Szeder László / Lidski zamak, Belorusija
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Lidski zamak, Belorusija

Zamak se nalazi u Grodnjenskoj oblasti u Belorusiji, sagrađen je 1320. godine prema želji litovskog kneza Gedimina. Tokom Severnog rata (1700-1721. godine) Šveđani su ga dva puta rušili. Krajem 19. veka, tokom velikog požara, zamak je izgoreo i tek je 1982. godine obnovljen.

Novgorodski Detinec

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaNovgorodski Detinec
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Novgorodski Detinec

Najstarija tvrđava u Rusiji se prvi put pominje 1044. godine. Bila je administrativni i religiozni centar Novgoroda. Odavde je Aleksandar Nevski krenuo u bitku sa Šveđanima. Zidovi tvrđave su štitili Sofijski hram i rezidenciju novgorodskog vladike, ovde su se pisali letopisi i prepisivale knjige.

Vrata Grodnjenske tvrđave

Tvrđava je nastala u 12. veku u Belorusiji. U njenom sastavu je bio kompleks kneževog zamka i srednjevekovni grad. Tokom Trinaestogodišnjeg rata su oko tvrđave sagradili nove zidove. Naredna etapa izgradnje je bila krajem 18. veka. Do danas su se sačuvala samo neka vrata tvrđave.

Suzdaljski Kremlj
© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaSuzdalj
Najlepše tvrđave-muzeji Rusije i Belorusije /foto/ - Sputnik Srbija
Suzdalj

U Suzdalju su u 12. veku sagradili prve zemljane nasipe, zidove tvrđave i prvi gradski hram, kako bi stali na put neprijatelju. Svi drveni delovi tvrđave su izgoreli u požaru 1719. godine. Suzdaljski Kremlj je bio politički centar grada, bio je rezidencija kneza i episkopa. Do današnjih dana u Suzdaljskom Kremlju je sačuvano nekoliko crkava i hram .

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala