Danska želi novu raspravu o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz prema gradilištu gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Putokaz prema gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danska premijerka Mete Fredriksen pozvala je na početak nove rasprave o izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ posle situacije sa Aleksejem Navaljnim, javlja danska radio-televizija DR.
„Sve vreme sam bila protiv ‘Severnog toka 2’. Smatrma da ne bi trebalo da postanemo zavisni od ruskog gasa. Bilo bi dobro kada bismo mogli da započnemo novu raspravu o ovom pitanju“, rekla je ona.

Danska energetska agencija je u julu izdala dozvolu za izgradnju gasovoda. Do danas je završena izgradnja većeg dela projekta.

Projekat „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije, preko Baltičkog mora do Nemačke. Protiv ovog projekta su Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj tečni prirodni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina i neke druge evropske zemlje.  

U poslednje vreme zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim mnogi zapadni političari pozivaju na obustavljanje izgradnje ili čak zatvaranje „Severnog toka 2“ i uvođenje sankcija Rusiji. Ruske vlasti su više puta naglašavale da je gasovod komercijalni projekat i da se sprovodi u interesu energetske bezbednosti čitavog evropskog kontinenta.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. 

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Navaljni je 7. septembra izveden iz kome i skinut sa respiratora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala