Rusija: Produžavajući sankcije EU sama sebe sateruje u ćorsokak

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Produžavanje sankcija Evropske unije uklapa se u destruktivnu retoriku odnosa sa Rusijom, a Moskva poziva EU da odustane od politike jednostranih ograničenja, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ovaj korak ocenjujemo kao još jednu propuštenu priliku da Evropska unija izađe iz ćorsokaka u koji se sama saterala te 2014. godine, kada je dovela u vezu izglede za razvoj odnosa sa našom zemljom i situaciju u Ukrajini. Produženje ograničavajućih mera potpuno se uklapa u destruktivnu politiku koju su izabrali briselski zvaničnici i evropske strukture, a koja podržava optužujuće retorike protiv naše zemlje“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, „umesto da se, kako Rusija predlaže, pozabave zajedničkim traženjem dodirnih tačaka, doprinoseći time jačanju pozicija evropskih zemalja u savremenom svetu, EU radije deluje po inerciji, produžujući postojeće i izmišljajući nove ograničavajuće mehanizme prema ruskim državljanima i kompanijama“.

„Pozivamo EU da odustane od politike jednostranih ograničenja koja nije u skladu sa normama i duhom međunarodnog prava“, poručila je Zaharova.

Ranije je Evropska unija produžila sankcije jednom broju državljana Rusije na pola godine zbog Ukrajine.

Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskog sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala