Pesmom protiv Srbije: Provokacije iz Crne Gore /video/

© Sputnik / Nebojša PopovićMiting tzv. crnogorskih patriotskih organizacija u Podgorici.
Miting tzv. crnogorskih patriotskih organizacija u Podgorici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije“ i „Da li će se ikad sresti Srbija i Crna Gora? Ne, nema zbora“ samo su neki od stihova koji poslednjih meseci dopiru iz komšiluka. Provokacije iz Crne Gore, osim preko tradicionalnih političkih kanala, sve češće stižu i putem „lakih" nota.

Javnost je pre nekoliko dana uzburkala vest da je pevačica Jadranka Barjaktarević na nastupu u Podgorici pevala „Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije“. Najveću buru izazvala je na društvenim mrežama i među kolegama, ali je reagovao i savez estradno-muzičkih umetnika Srbije koji joj je zabranio učešće na festivalima.

​Pevačica, crnogorskog porekla, ovim skandalom podsetila je korisnike interneta na svoj nastup na mitingu DPS-a, stranke Mila Đukanovića.

​I dok se još nije slegla prašina zbog poteza Barjaktarevićeve, prenoseći fudbalski meč na jednoj crnogorskoj televiziji, sportski komentator je proslavio gol Fatosa Bećiraja u 93. minuti za reprezentaciju Crne Gore uz reči ustaške pesme: „Evo zore, evo dana“. Reč je o pesmi posvećenoj komandantima ustaške Crne legije Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu.

Kada je fudbaler postigao pogodak, komentator je uzviknuo „Evo zore, evo dana, evo Beća kapetana“, parafraziravši poznatu ustašku pesmu nastalu tako što su zločinci NDH slavili ubijanje i proterivanje Srba iz te fašističke tvorevine.

Ustaške pesme su se, čini se, odomaćile u Crnoj Gori, te je „Bojna Čavoglave“ kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona bila „hit“ na nedavno održanom skupu „crnogorskih patriota“ nakon izbornog poraza Đukanovićeve stranke.

Ovi incidenti dogodili su se samo nekoliko meseci posle emitovanja Tompsonove pesme usred jutarnjeg programa Radio-televizije Crne Gore, iako se radi o čoveku kom je u pojedinim zemljama zabranjeno da nastupa zbog proustaških stavova. Topsonova pesma emitovana je na crnogorskom javnom servisu baš na Dan pobede nad fašizmom.

Početkom godine društvenim mrežama proširio se snimak slavlja crnogorskih navijača koji su, posle pobede njihove reprezentacije nad Srbijom na Evropskom prvenstvu u rukometu, pevali „Da li će se ikad sresti Srbija i Crna Gora, ne, nema zbora”.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala