Otkriveno Trampovo tajno oružje /video/

CC BY 2.0 / Petty Officer 1st Class Ronald G / Lansiranje rakete "Trajdent II D5" sa američke podmornice "Nebraska" nedaleko od obale Kalifornije
Lansiranje rakete Trajdent II D5 sa američke podmornice Nebraska nedaleko od obale Kalifornije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp je tokom razgovora o tajnom američkom oružju, o kome navodno niko ne zna, verovatno imao u vidu termonuklearnu bojevu glavu male jačine V76-2, piše američki politički portal „Popular mehaniks“.

„Predsednik je verovatno imao u vidu V76-2, novu nuklearnu bojevu glavu, koja je napravljena za balističke rakete američke Ratne mornarice „Trident D-5“, koje se lansiraju sa podmornica“, navodi portal.

Popular mehaniks“ podseća, da američka Ratna mornarica trenutno ima 12 podmornica i da svaka ima oko 20 raketa UGM-133A „Trident D-5“. Svaka od tih balistička raketa može da ponese četiri do pet bojevih glava V76 jačine 100 kilotona.

Portal navodi, da samo jedna takva američka podmornica, koja se nalazi u blizini kanadske obale, „može da lansira na zapad Rusije 80-100 bojevih glava“. Jačina V76-2 u odnosu na V76 je veća za četiri do deset kilotona.

U februaru je Pentagon izjavio, da su SAD počele instalaciju bojevih glava male snage V76-2 na podmornice.

​Direktor informacionog projekta o nuklearnom naoružanju Federacije američkih naučnika Hans Kristijansen rekao da je plan da se V76-2 prave na bazi termonuklearne bojeve glave V76-1 uklanjanjem termonuklearnog goriva (uranijuma, litijuma i deuterijuma), usled čega će od prethodne bojeve glave ostati samo okidač plutonijuma, dok će se energija novog oružja smanjiti sa 100 na pet do šest kilotona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala