Mogu li regionalni izbori prekrojiti političku mapu Italije

Pratite nas
Italijanske političke partije imaju još malo vremena da osvoje naklonost birača na regionalnim izborima koji se održavaju 20. i 21. septembra. Neizvesnost ishoda izbora povećava i činjenica da su oni, umesto u aprilu za kada su bili planirani, usled pandemije pomereni za jesen, a glavno pitanje je — mogu li prekrojiti političku mapu Italije?

Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu veruje da se na predstojećim izborima očekuje nastavak trenda koji traje već nekoliko godina, a prema kome bi, kako navodi, desni centar trebalo da osvaja sve veći broj regiona.

Da li će regionalni izbori prekrojiti italijansku politiku

„Postoje velike šanse da opozicija pobedi u četiri regiona. Vidimo da lider ’Lige‘ Mateo Salvini po prvi put najavljuje iznenađenje u Toskani, gde su već 50 godina na vlasti komunisti, socijalisti, a sada i njihovi naslednici Demokratska partija. Mislim da su ipak najveće šanse da dođe do promene u regionu Marke, gde takođe levica vlada više od pedeset godina“, ocenjuje Janković.

Međutim, kako napominje, osvajanje pojedinih regiona od strane opozicije malo šta može promeniti u aktuelnoj italijanskoj politici.

„Verujem da će bilo kakva, makar i minimalna pobeda vladajućih stranaka u Italiji, Demokratske partije i Pokreta pet zvezda, biti iskorišćena kao neka vrsta potvrde podrške naroda, opravdanosti njihove politike i ostanka na vlasti. Sa osvojenim makar i jednim regionom vladajuće stranke će poslati poruku da nije došlo ni do kakvih drastičnih promena i da je vlada i dalje sigurna. Jednostavno, politika ove vlade na međunarodnom planu je bezuslovna saradnja sa Nemačkom, sa jedne, i Sjedinjenim Američkim Državama sa druge strane. Na ekonomskom polju, na primer, sve više velikih američkih hedž-fondova ulazi na italijansko tržište, u oblasti infrastrukture, kako one klasične, putne, tako sada i internet infrastrukture. Tako da vladajuća koalicija ima podršku van zemlje i nijedan loš rezultat na lokalu ih neće omesti“, kategoričan je Janković.

Na pitanje da li su neutemeljene ocene pojedinih medija da bi ishod regionalnih izbora mogao destabilizovati aktuelnu vlast u Italiji, sagovornik Sputnjika kaže da će vladajuća koalicija neminovno izgubiti vlast na parlamentarnim izborima.

„Međutim, krizu vlade ne očekujem na ovim regionalnim izborima, osim ako ne izgube u svih sedam regiona. To bi eventualno moglo da dovede do prevremenih izbora, ali je tako nešto zaista malo verovatno“, smatra Janković.

Toskana tvrd orah

Izbori će biti održani u regionima Dolina Aoste, Kampanija, Ligurija, Marke, Apulija, Toskana i Veneto, a glasanje krajem septembra pokazaće kakav stav su birači zauzeli prema ponašanju političara tokom pandemije i karantina u Italiji.

Tako je, na primer, predsednik regije Veneto Luka Zaja iz „Lige“ dobio na popularnosti zbog odlične kampanje zaštite od korone, dok je njegov kolega iz regiona Kampanija Vinćenco de Luka iz Demokratske stranke postao „sociološki fenomen“ zahvaljujući svom sarkastičnom, teatralnom i provokativnom stavu i načinu na koji se tokom pandemije obraćao građanima regiona kojim upravlja.

Komentarišući situaciju u Toskani i pokušaje desno orijentisane opozicije da osvoji većinu glasova u tom tradicionalno najliberalnijem italijanskom regionu, Janković kaže da je reč o vrlo specifičnoj regiji, gde uprkos Salvinijevim najavama teško da može doći do nekih promena.

„Toskana je svojevremeno bila prva država u kojoj je ukinuta smrtna kazna i ona ima dugu tradiciju takozvane progresivne politike. Desni centar jeste uspeo da u priličnoj meri poveća popularnost protiveći se velikom broju migranata i politici koja je dovela do delimične ekonomske devastacije Italije, ali je pitanje koliko će taj njihov kurs doneti glasova u Toskani. Činjenica je da je situacija tamo neizvesnija nego ranije, ali mislim da vlast ima šanse da sačuva taj region.“

Referendum o broju poslanika

Regionalni izbori praćeni su i referendumom o smanjenju broja članova parlamenta, što je predizborno obećanje koje je Pokret pet zvezda dao svojim biračima na prethodnim izborima. Slobodan Janković veruje da je to vrlo važno pitanje, ali i jedna velika manipulacija.

„Mislim da iza toga stoji namera da se smanji mogućnost da narod kontroliše svoje predstavnike, kao i da se smanji moć naroda da promeni politiku. Naime, što više poslanika imate, to je predstavljenost onih koji glasaju veća, dok smanjenje broja poslanika neće značajno poboljšati finansije države. Da li će smanjenje broja poslanika za, na primer, dvesta nešto drastično promeniti u ekonomiji poput italijanske? Neće, ali je to lepa priča za mase kako će se na taj način ostvariti ko zna kakve uštede“, zaključuje Slobodan Janković za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala