Lavrov: Svi iz pratnje Navaljnog polako odlaze u Nemačku

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi oni koji su pratili ruskog blogera Alekseja Navaljnog tokom incidenta sa njim sada „počinju polako da se prebacuju u Nemačku“, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ministar je istakao da se ovo dešava u svetlu neosnovanih optužbi Nemačke i drugih zapadnih partnera na račun Rusije u vezi sa incidentom.

„Sve je ovo vrlo neprijatno i ukazuje na ozbiljne misli“, konstatovao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je i da se nada da će Nemačka ispuniti svoje obaveze u vezi sa Navaljnim i da će ove besmislene akcije biti prekinute.

„Nadam se da će ovi besmisleni postupci biti prekinuti i da će Nemačka, makar radi reputacije nemačke preciznosti, ispuniti svoje obaveze prema sporazumu sa Rusijom“, rekao je Lavrov govoreći o stavu Nemačke u situaciji sa Navaljnim.

On je dodao i da je Rusija zainteresovana da dobije informacije o Navaljnom preko Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

„Upoznali smo se sa ovim pismom (Nemačke u OZHO o Navaljnom). U njemu je samo navedeno da je, prema uverenju nemačkih stručnjaka, došlo do trovanja i da je korišćen takozvani ‘Novičok’. Nije bilo drugih komunikacija između Berlina i OZHO-a, jer smo mi, naravno, zainteresovani, ako ne direktno, onda barem preko OZHO-a, da dobijemo podatke koje nemačka strana tako pažljivo krije“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kineskim kolegom.

Hospitalizacija Navaljnog

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu.

Lekari su dijagnostikovali metabolički poremećaj koji je prouzrokovao nagli pad nivoa šećera u krvi. Još nije jasno šta ga je izazvalo, ali u krvi i urinu Navaljnog ruski lekari nisu pronašli otrov.

Ruski opozicioni lider je kasnije prevezen u Nemačku. Prošle nedelje nemačka vlada saopštila je da je on otrovan supstancom iz grupe bojnih otrova „Novičok“. Moskva je uputila zahtev za dostavu detaljnijih informacija o rezultatima analiza berlinske laboratorije, ali nije dobila odgovor.

Navaljni je 7. septembra izveden iz kome i skinut sa respiratora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala