Krah razgovora Evropske unije i Londona

CC0 / / Bregzit
Bregzit - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija zatražila je od Velike Britanije da odustane od nacrta zakona kojim se poništavaju rezultati četvorogodišnjih pregovora o Bregzitu, ali je britanska vlada premijera Borisa Džonsona to odbila.

Evropska komisija saopštila je da počinje pripreme za neregulisan izlazak Velike Britanije iz EU, ocenivši da će London „izuzetno ozbiljno prekršiti“ prošlogodišnji sporazum ako usvoji predloženi vladin zakon.

Posle hitnih razgovora potpredsednika Komisije Maroša Šefčoviča i britanskog pregovarača o Bregzitu Majkla Gova, u četvrtak u Londonu, EU je saopštila da predlog britanskog zakona „ozbiljno podriva poverenje“ i da London sada mora da preduzme korake da bi ga povratio.

Gov, jedan od najvažnijih Džonsonovih ministara, izjavio je da odbija zahtev EU da povuče nacrt zakona.

„Rekao sam potpredsedniku Šefčoviču da mi ne možemo i nećemo da to učinimo“, poručio je Gov.

Zvaničnici i diplomate EU navode da će blok preduzeti pravne akcije protiv Londona, ali, kako navodi Rojters, one verovatno neće biti preduzeti pre kraja godine, kada ističe krajnji rok za potpuni izlazak Britanije iz Unije posle prelaznog perioda.

Britanska vlada saopštila je da je privržena sporazumu sa EU i da je cilj predloženog zakona samo da se razjasne neke nejasnoće. Njegov glavni cilj je da se očuva mirovni sporazum o Severnoj Irskoj iz 1998. kojim su okončane decenije nasilja.

Svetski finansijski centar - Sputnik Srbija
Velika igra berzi: Londonski Siti je ključ pregovora Britanije i EU o „bregzitu“

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan rekao je svom britanskom kolegi Dominiku Rabu da je kršenje sporazuma o povlačenju Velike Britanije za EU neprihvatljivo.

Lideri EU poručili su da bi neregulisan raskid odnosa s Velikom Britanijom izazvao haos u lancima snabdevanja širom Evrope i na svetskim finansijskim tržištima.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije, koji je u Londonu imao odvojene razgovore od Šefčoviča, kritikovao je britanski pristup pregovorima i ukazao da i dalje postoje velike razlike.

„Ujedinjeno Kraljevstvo nije se na istovetan način angažovalo na osnovu principa i interesa EU“, rekao je Barnije.

On je dodao da EU pojačano radi kako bi bila spremna na sve scenarije 1. januara 2021, kada ističe rok za konačni izlazak Britanije, uključujući i onaj da do razlaza dođe bez sporazuma.

Bez trgovinskog sporazuma, biće dovedeno u pitanje hiljadu milijardi dolara koliko iznosi razmena između Velike Britanije i ostalih zemalja EU, uz krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

Kako navodi Rojters, Britanija udara u najosetljiviju tačku EU — strah da posle Bregzita ona može postati neregulisani trgovinski konkurent sa pristupom tržištima EU uz selektivnu državnu pomoć.

Poslednji spor odnosi se na pravila za Severnu Irsku, koja deli granicu sa članicom EU Republikom Irskom, a koja ostaje i carinskom režimu Unije, što sada Britanije želi da promeni, uz otvoreno priznanje da je spremna da prekrši međunarodno pravo, prenosi Tanjug.

Britanija je ponovo saopštila da ništa ne može da spreči slobodan protok roba između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, što potvrđuje predloženi predlog spornog zakona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala