Hrvatski zvaničnici: Državni udar Izetbegovića u BiH

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najavu predsednika vodeće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića da će Bošnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima, više hrvatskih zvaničnika je nazvalo „državnim udarom i agresijom na Hrvate“ u BiH.

„Izetbegovićeve pretnje ukidanju mehanizma legitimnog predstavljanja otvorena su agresija na BiH. Sad je jasno da SDA i Bakir Izetbegović otvoreno iskazuju opredeljenost ka politici raspada BiH kao zajednice tri ravnopravna naroda“, saopštio je Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Upitan o razgovorima s HDZ-om BiH o izmenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je, gostujući u programu N1 televizije, rekao da će kao partnera birati Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, umesto Dragana Čovića, čelnika HDZ-a BiH, uprkos podršci koju uživa među Hrvatima u BiH, prenosi Tanjug.

Izetbegović je, navodi se, dodao da će bošnjački birači na sledećim izborima Hrvatima nametnuti političke predstavnike ukoliko se nastave ucene vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH.

Navodi se da Izetbegović pritom nije pojasnio na šta konkretno misli.

© Tanjug / Zoran ŽestićNajavu Bakira Izetbegovića da će Bošnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima, više hrvatskih zvaničnika je to nazvalo „državnim udarom i agresijom na Hrvate“ u BiH.
Hrvatski zvaničnici: Državni udar Izetbegovića u BiH - Sputnik Srbija
Najavu Bakira Izetbegovića da će Bošnjaci Hrvatima na sledećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima, više hrvatskih zvaničnika je to nazvalo „državnim udarom i agresijom na Hrvate“ u BiH.

„Ako Čović nastavi s pretnjama, saradnjama s Dodikom, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge nivoe. Učinićemo sve da se razbiju mehanizmi i napravimo normalnu državu“, rekao je Izetbegović.

Klub Hrvata u Domu naroda poručuje da će o sudbini hrvatskog naroda u BiH odlučivali Hrvati, a ne Izetbegović i Komšić.

„Poruke Bakira Izetbegovića uporedili su s potezima Slobodana Miloševića pri raspadu bivše Jugoslavije kroz antibirokratsku jogurt revoluciju“.

Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice, pre svega EU da se izjasne i, kako kažu, zaustave „otvorenu političku agresiju na BiH“.

U odvojenoj reakciji predsednik Federacije BiH Marinko Čavara ocenio je da se bošnjačka politika razotkrila s nametanjem Željka Komšića, za kojeg hrvatske stranke u BiH tvrde da je bošnjački politički projekt.

„Jasno je da je Komšić izbor Bakira Izetbegovića i svih onih koji ne poštuju volju hrvatskog naroda, a koji je izabrao Dragana Čovića. Nije pred gospodinom Bakirom izbor između dve osobe nego opredeljenje je li za BiH, poštujući volju hrvatskog naroda ili nije za BiH, rušeći temelje BiH i ravnopravnost i prava konstitutivnih naroda“, naveo je Čavara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala