Grenel predložio da se Gazivode preimenuju u „Trampovo jezero“ /video/

© AP Photo / Darko VojinovicSpecijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel
Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel otkrio je detalje pregovora srpske i kosovske delegacije u Beloj kući, navodeći da su se neslaganja oko Gazivoda odnosila na naziv jezera. On je rekao da je u šali predložio da jezero Gazivode ponese naziv „Trampovo jezero“.

„Ovaj percipirani konflikt na neki način je sukob koji traje već 21 godinu. Zaglavljeni smo 21 godinu pokušavajući da ih nagovorimo da se slože oko reči i fraza“, rekao je Grenel na početku intervjua američkom radiju, prenela je Koha.

On je to pokušao da ilustruje američkoj publici primerima. 

Poslednja strana Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji na stolu u Beloj kući - Sputnik Srbija
Šta piše u sporazumu o saradnji Beograda i Prištine

„Tamo se nalazi jedno jezero. Možda ovo ne bi trebalo da spominjem jer neko na Kosovu ili u Srbiji može da se naljuti - najveći deo jezera nalazi se na kosovskoj teritoriji, a manji deo je u Srbiji. Dok smo pokušavali da pronađemo rešenje kako da ove dve zemlje povedemo ka ekonomskoj saradnji, jedna od stvari o kojoj smo razmišljali bilo je pronalaženje načina rešavanja problema jezera, jer postoje načini za stvaranje radnih mesta kroz energetske projekte“, rekao je Grenel, objasnivši u nastavku u čemu je bilo većih sporenja.

Dok su SAD insistirale na ekonomskim prilikama, obe strane su se sukobile oko toga kako nazvati jezero, rekao je Grenel.

On objašnjava da je srpska strana tražila da se jezero zove Gazivode, a dok je albanska insistirala na svom nazivu Ujmani. Dodao da je predložio da u zvaničnom dokumentu stoji „kosovski naziv/srpski naziv“, što je, tvrdi razbesnelo obe strane.

„Stalno smo ga nazivali sa dva imena i to se nije svidelo nijednoj strani. Ova vrsta borbe oko reči i simbolike je, kao što sam rekao dvojici lidera, takva da ne daje ljudima mogućnost da plaćaju zajmove, ne donosi im hranu. Ako nastavite da se borite za simboliku, prideve, glagole, imenice, nećemo nikako napredovati. Stavite ove stvari na stranu i pređite na ekonomiju. Napokon su je ostavili, ali u šali sam rekao - ako se ne slažete oko naziva, možemo ga nazvati Trampovo jezero’“, rekao je Grenel.

Pre nekoliko dana su mediji preneli izjavu novinara Berata Bužalja da je Alijansa za Budućnost Kosova (ABK) zatražila u Vašingtonu da ime jezera Gazivode u sporazumu u Beloj kući bude pod imenom Ujman, a ne Gazivode, a pošto je taj naziv ostao i ABK nije mogla da promeni tekst sporazuma, dat je predlog da se jezero nazove Trampovo jezero.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala