Da li je Bugarska nova Belorusija

© AP Photo / Petar PetrovZastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica Bugarske socijalističke partije Jelena Jončeva veruje da se može videti opšti trend u onome što se dešava u Bugarskoj i Belorusiji.
„Ako govorimo o tendencijama nas je moguće porediti sa Belorusijom, jer kao i u Bugarskoj i u Belorusiji je autoritativan režim. Članovi različitih parlamentarnih grupa (u Evropskom parlamentu) su veoma kritikovali dešavanja u Bugarskoj“, izjavila je Jončeva u intervjuu za bugarski „BTV“.

Ona je dodala, da je tokom zasedanja Odbora Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, na račun Bugarske izrečeno mnogo kritika. Kritike su se pre svega odnosile na veliki nivo korupcije u državi i na vladavinu premijera Bojka Borisova.

„Ovde u Briselu, jako dobro znaju, ko je gospodin Borisov, dok njegova politička porodica - Evropska narodna partija, ćuti“, izjavila je Jončeva.

Član Evropskog parlamenta iz partije GERB Andrej Novakov je izjavio, da je rasprava u Evropskom parlamentu o situaciji u Bugarskoj, rutina i da su kritikama podvrgnute mnoge države.

„Evropski komesari stalno učestvuju u raspravama na razne teme u Evropskom parlamentu. Bugarska nije prva zemlja, niti će biti poslednja o kojoj se razgovara“, naveo je Novakov. On smatra čudnom pojavu da Jončeva poredi situaciju u Bugarskoj i Belorusiji.

„Drago mi je da se gospođa Jončeva ograničila poređenjem sa Belorusijom, mogla je i dalje da krene do Severne Koreje“, izjavio je političar.

Ranije je bivši ministar Ministarstva inostranih poslova Bugarske Ivajko Kalfin takođe izjavio, da se prema događajima u Bugarskoj i Belorusiji može primetiti opšta tendencija.

„U Bugarskoj i Belorusiji je ista tema – nepoverenje u izbore i vladu. I u slučaju Borisova i u slučaju Lukašenka vidimo istu političku reakciju, koja je na ivici panike“, rekao je Kalfin.

Protesti protiv vlade Bugarske traju više od dva meseca. Kao odgovor na zahteve demonstranata kabinet premijera Bojka Borisova je predložio da se unesu određene izmene u aktuelni Ustav. Nacrt novog ustava je početkom septembra iznesen na razmatranje Narodnom sobranju, procedura će trajati od dva meseca do pet meseci.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala