Američki bombarderi vežbali raketne napade na Rusiju

CC BY 2.0 / Flickr / frielp / Bombarder B-52H Stratofortres
Bombarder B-52H Stratofortres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki strateški bombarderi B-52H izveli su napade krstarećim raketama na Rusiju iz Estonije i Kanade u okviru vojnih vežbi „Alajd skaj“ 28. avgusta, izjavio je vrhovni komandant ruskih vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin.
„Posade strateških bombardera izvele su obuku primene krstarećih raketa na objekte u Rusiji iz vazdušnog prostora iznad centralnog dela Crnog mora i teritorije Estonije“, rekao je Surovikin na brifingu za strane vojne atašee.

„Istovremeno su dva B-52H, koja su delovala sa kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država, uvežbavala slične borbene zadatke u arktičkim pojasu iznad teritorije Kanade“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, tokom vežbe su četiri bombardera B-52H preletala su teritorije 28 evropskih zemalja NATO-a. Američki bombarderi pokrivali su oko 40 taktičkih aviona nacionalnih vazduhoplovnih snaga 12 zemalja alijanse.

Bombarder B-52 - Sputnik Srbija
Ruska avijacija primorana da uzleti: Dva lovca presrela američki bombarder

Surovikin je rekao da je ruska strana vojno-diplomatskim kanalima još 21. avgusta dobila obaveštenje o predstojećim vežbama. Međutim, tamo nisu bili navedeni tačni datumi letova.

„Takođe je navedeno da će američko ratno vazduhoplovstvo odrađivati zadatke strateške stabilnosti i demonstraciju kapaciteta nuklearnih snaga za obuzdavanje potencijalnog agresora od napada na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike“, dodao je on.

Surovikin je istakao da je obuka američkih strateških bombardera B-52H u blizini ruskih granica neprijateljska i provokativna.

„Radari su otkrivali B-52H na maksimalnoj udaljenosti, što je omogućavalo da se brzo usmere lovci dežurnih snaga PVO – Su-30SM i Su-27 za presretanje, patrolnu pratnju i sprečavanje kršenja vazdušnog prostora Rusije“, dodao je Surovikin.

Naglasio je da su ruski lovci blagovremeno blokirali kratkoročne pokušaje B-52H da se približi granicama zemlje. Nisu dopušteni incidenti u vazduhu.

Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije saopštio je o pokušaju tri bombardera B-52H američkog vazduhoplovstva da se približe ruskoj granici iznad Crnog mora 4. septembra, a o presretanju jednog B-52H iznad Baltičkog i Crnog mora – krajem avgusta.

Bombarder B-1B - Sputnik Srbija
Američki avioni drugi put u istom danu špijuniraju rusku granicu

Surovikin je, takođe, konstatovao da je NATO povećao aktivnosti svojih borbenih, a ne samo izviđačkih aviona u blizini ruskih granica.

„Ranije smo uglavnom beležili dejstva izviđačkih aviona, ali u poslednje vreme se povećao broj letova borbene avijacije“, rekao je on na brifingu.  

Sve u svemu, Surovikin je precizirao da su u avgustu izviđački avioni zemalja NATO-a počeli da se pojavljuju više od 30 odsto češće na granicama Rusije. Prema njegovim rečima, znatno je porastaointenzitet upotrebe izviđačkih letelica Alijanse u poslednje vreme.

U avgustu su avioni vazduhoplovnih snaga Rusije 27 puta podizani u vazduh kako bi presreli strane izviđačke letelice iznad Baltičkog, Barencovog, Crnog i Ohotskog mora, dodao je general.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala