Ambasador Izraela: Priznaćemo Kosovo za par sedmica, otvaramo i ambasadu u Prištini

© PixabayZastava Izraela
Zastava Izraela - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tačka sporazuma potpisanih u Vašingtonu kojim se Srbija obavezuje da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Kosovo i Izrael na međusobno priznavanje, predstavlja veoma važan razvoj događaja za Izrael", potvrdio je ambasador ove zemlje u Tirani, Noah Gal Gendler.

On je najavio da će do formalnog priznavanja između Izraela i Kosova doći u narednim nedeljama.

"Svaki sporazum između Kosova i Srbije je pozitivan jer se njime mogu rešiti problemi koji postoje na Balkanu već dugi niz godina, poručio je danas ambasador Izraela u Tirani", prenosi Gazeta Expres.

„Mi to cenimo i podržavamo. Činjenica da je Izrael deo njega takođe nam je veoma važna, jer su obe države – Kosovo i Srbija, obećale i potpisale da će se njihove ambasade nalaziti u Jerusalimu… Za nas je to veoma važan razvoj događaja“, rekao je Gendler u intervjuu za Vizion Plus.

Na pitanje kada se očekuje međusobno priznanje između Izraela i Kosova, on je naglasio da će do toga doći u narednim nedeljama.

„Biće brzo, to je moje mišljenje, ali još uvek nema datuma“, poručio je.

Izraelski diplomata u Albaniji tokom ovog intervjua naglasio je da će Izrael za kratko vreme otvoriti ambasadu u Prištini, ali da se, prema njegovim rečima, zbog procedura Ministarstva spoljnih poslova, to neće desiti odmah nakon priznanja.

Na pitanje novinara da li ambasada u Tirani može do tada pokrivati Kosovo, on ne isključuje takvu opciju, pa čak je i smatra logičnom, prenosi Gazeta Expres.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine potpisale su prošle nedelje u Vašingtonu dva odvojena sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji se sastoje od 16. tačaka. Sve tačke sporazuma su identične, osim poslednje – koja se odnosi na Izrael.

U dokumentu koji je potpisala prištinska strana navodi se da su se Kosovo i Izrael usaglasili na uzajamno priznanje, a u onom koji je potpisao Vučić – da je Srbija pristala da otvori kancelariju za trgovinu i državne kancelarije u Jerusalimu 20. septembra 2020. i da do 1. jula 2021. premesti svoju ambasadu u Jerusalim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala