Veliki uspeh srpskog artiljerijskog oruđa: NORA blista na tri kontinenta /foto, video/

© Foto : Jovo Mamula/Ministarstvo odbraneSamohodna top-haubica 155 mm NORA-B52 M15 - ponos domaće odbrambene industrije
Samohodna top-haubica 155 mm NORA-B52 M15 - ponos domaće odbrambene industrije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Samohodna top-haubica NORA-B52 M15 jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Taj projekat je dokaz sposobnosti domaćeg vojnoindustrijskog kompleksa i inventivnosti naših vojnih inžinjera, kažu u tom ministarstvu.

To je već peta generacija haubice NORA u kojoj su implementirana sva nova saznanja i tehnologije i koja se dugi niz godina pokazala vrlo uspešno na tri kontinenta.

Samohodnu top-haubicu 155 mm NORA-B52 M15 proizvodi Jugoimport SDPR, a u naoružanje Vojske Srbije taj složeni borbeni sistem uveden je početkom 2019. godine.

Osnovna namena samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 je vatrena podrška sopstvenim jedinicama ostvarivanjem snažne, iznenadne i brze vatre po ciljevima na velikim daljinama.

 

 

Sa pripadajućim borbenim kompletom municije NORA je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile, vatrenih sredstava, snaga vazdušnih desanata, komandnih mesta, centara veze, skladišta, aerodroma, pozadinskih baza i drugih ciljeva raspoređenih u dubini neprijateljske teritorije.

Ovim sistemom efikasno se mogu neutralisati artiljerijska oruđa, minobacači, oklopna borbena vozila, vozila specijalne namene, srušiti žičane i druge prepreke poljskog tipa i napraviti prolazi u minskim poljima.

Poreklo projekta NORA-B52 seže u osamdesete godine prošlog veka, kada je u Vojnotehničkom institutu začeta ideja da se dalekometna top-haubica postavi na šasiju terenskog vozila konfiguracije 8x8.

Od tada pa do danas generacije izvanrednih inžinjera radile su na ovom projektu i dostigle da NORA bude ovakva kakvom je vidimo sada.

Samohodno oruđe NORA-B52 M15, u odnosu na top-haubicu 152 mm M84, poseduje brojna unapređenja.

Sama koncepcija rešenja samohodnog oruđa i gabaritne dimenzije obezbeđuju poboljšanu mobilnost i veći domet oruđa koji iznosi 41 km, dok kod top-haubice 152 mm M84 domet iznosi 24 km.

© Foto : Jovo Mamula/Ministarstvo odbraneSamohodna top-haubica 155 mm NORA-B52 M15
Veliki uspeh srpskog artiljerijskog oruđa: NORA blista na tri kontinenta /foto, video/ - Sputnik Srbija
Samohodna top-haubica 155 mm NORA-B52 M15
Sistem za upravljanje vatrom, sistem veze između članova posluge, mogućnost automatskog punjenja oruđa i usmeravanja pomoću GPS pozicioniranja, ispaljivanje više projektila iz istog oruđa sa različitim elevacijama i punjenjima tako da projektili padnu u isto vreme na cilj, ugrađeni bacači dimnih kutija, samo su neke komponente koje top-haubica 152 mm M84 ne poseduje, za razliku od modernizovanog oruđa NORA-B52 M15.

Takođe, NORA ima poboljšanu oklopnu zaštitu celokupne posluge dok top-haubica 152 mm M84 ima samo štitove za nišandžiju i pomoćnika nišandžije.

Osnovno naoružanje samohodnog oruđa NORA-B52 M15 je top 155 mm, ugrađen u kupolu (delimično oklopljen) na modifikovanu osnovu terenskog automobila, a pomoćno naoružanje je mitraljez 12,7 mm sa turelom.

Dopunsko naoružanje predstavljaju bacači dimnih kutija - dve grupe po dva bacača 82 mm ugrađene na prednji deo kabine vozila, a od naoružanje za obuku koristi se spregnuti top 20 mm M55.

Samohodno oruđe NORA-B52 može da se kreće po svim vrstama terena, u svim klimatskim uslovima i danju i noću, a njenu posadu čini pet članova: komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca.

Najveća brzina kretanja po ravnom asfaltnom putu iznosi oko 80 km/h, po ravnom makadamskom putu oko 40 km/h, savlađuje rov širine oko 1600 mm, uzdužni nagib 50 odsto i poprečni nagib 20 odsto.

Autonomija kretanja po ravnom putu je do 500 km, dubina vodenog gaza 1 m, visina vertikalne prepreke 0,50 m, minimalni radius okreta oko 16,6 m i sa oštećenim pneumaticima može preći put do 50 km.

 

© Foto : Darimir Banda/Ministarstvo odbraneSamohodna top-haubica NORA postigla uspeh na tri kontinenta
Veliki uspeh srpskog artiljerijskog oruđa: NORA blista na tri kontinenta /foto, video/ - Sputnik Srbija
Samohodna top-haubica NORA postigla uspeh na tri kontinenta
Uvođenje u naoružanje samohodne top-haubice 155 mm NORA-52 M15 značajno je zbog postizanja većeg dometa, veće prohodnosti i brzine prevođenja oruđa iz marševskog u borbeni položaj i obrnuto, što direktno utiče na brzinu posedanja i napuštanja vatrenog položaja.

Takođe, oruđe je opremljeno najsavremenijim radio-uređajima i sistemom za upravljanje vatrom (SUV) sa mogućnošću GPS pozicioniranja, što omogućava usmeravanje oruđa u osnovni pravac i davanje elemenata za samo nekoliko sekundi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala