Rusija u UN: Nema osnova za pokretanje istrage o slučaju Alekseja Navaljnog

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nema osnova za pokretanje istrage o slučaju Alekseja Navaljnog, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN o likvidaciji sirijskog hemijskog oružja.
 „Čak i brucoš na pravnom fakultetu zna da svakoj istrazi treba da prethode dokazi i činjenice, inače naši pravosudni organi nemaju osnova da započnu istragu“, rekao je Nebenzja.

On je dodao da „naši lekari koji su spasili Alekseja Navaljnog nisu pronašli hemijske supstance u njegovim analizama“.

„Nemačka laboratorija je saopštila da je pronašla“, podsetio je diplomata.

„Međutim, mi nismo dobili od Nemačke bilo kakve dokaze koji bi nas naveli na zaključak da je to bio zločin, pokušaj trovanja i da na taj način pokrenemo istragu“, naglasio je Nebenzja.

On je istakao da je Rusija najviše zainteresovana da se sazna šta se zaista desilo Navaljnom. Ipak, dodao je diplomata, sve što se dešava oko ovog slučaja navodi na pomisao da su ovu situaciju režirali oni koji od nje imaju koristi.

Tokom sednice o sirijskom hemijskom oružju, predstavnica SAD pri UN Čerit Norman Šale pokrenula je diskusiju o Alekseju Navaljnom.

Ona je izjavila da su SAD duboko zabrinute zaključcima Nemačke o trovanju Navaljnog otrovnom supstancom „Novičok“. Ona je pozvala Rusiju da sprovede transparentnu istragu i kazni krivce za ovaj incident. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala