Otkriven sadržaj dosijea iz Specijalnog suda koji su stigli na adresu veterana OVK

© Flickr / Adam JonesGrb terorističke organizacije OVK
Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sekretar Organizacije ratnih veterana tzv. OVK Faton Kljinaku otkrio je sadržaj dosijea iz Specijalnog suda koji su doneti u njihovu kancelariju, navodeći da se radi o „komunikaciji“ između Specijalnog tužilaštva za zločine OVK i Tužilaštva iz Beograda u vezi sa saslušanjima koja su vođena u vremenu tokom i posle sukoba.

Kako je objavio portal „Klan Kosova“, Kljinaku tvrdi da su ta saslušanja u Srbiji rađena pod pritiskom, te da je „saslušavanima prećeno smrću ukoliko ne bi sarađivali“.

„Oni neprestano komuniciraju sa tužilaštvom srpskog okupatora i ne samo ovaj sud, već su i Unmik i Euleks sarađivali sa Srbijom da bi optužili bivše borce OVK. Znamo da se sve što Srbija istražuje radi u određene svrhe. Tražili smo da to učini lokalni sud, ali poslanici su napravili veliku grešku kada su glasali za Specijalni sud. Tražili smo izmenu zakona o ovom sudu zbog istrage svih ratnih zločina“, naveo je Kljinaku.

Gostujući u televizijskoj emisiji „Oko 7“, on je rekao da su dosijei „dovezeni u paketu i ostavljeni na prijemnici“, posle čega su primetili da su u njemu dokumenta.

Kljinaku je naveo da su slučaj odmah prijavili medijima jer „nikada nisu verovali tužilaštvu ili međunarodnoj pravdi“.

Kako tvrdi, potom su istražiteljima Specijalnog suda koji su došli u kancelariju kazali šta se dogodilo.

„Smatrali smo to provokacijom. Dali smo tri primerka medijima, a jedan smo sačuvali za kosovsko tužilaštvo“, dodao je on.

Na pitanje šta je sadržaj ovih dosijea, on je ponovio da su u pitanju saslušanja i komunikacije Specijalnog tužilaštva sa kolegama iz Srbije, koji su želeli da saslušaju neke svedoke, kao i da se odnose na godine 2008, 2009. i 2015.

Inače, pomenutu dokumentaciju, za koju prištinski mediji navode da su „dosijei o zločinima na Kosovu i Metohiji koji sadrže i imena svedoka“, prema ranijim tvrdnjama zvaničnika Organizacije veterana OVK, toj organizaciji je dostavila nepoznata osoba.

U paketu sa, navodno, 4.000 dosijea, bilo je i pismo sa porukom da će uskoro stići još 7.000 takvih dosijea.

Prištinski mediji su objavili fotografije pomenute dokumentacije na kojima se vidi da je mahom reč o zahtevima Specijalnog istražnog tima (SITF, kojeg je nasledilo Specijalizovano tužilaštvo) za saradnju i za dostavljanje informacija, Beogradu i Prištini.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala