Može li Bakir Izetbegović da podnese novu tužbu za genocid protiv Srbije

© Tanjug / Dimitrije GollBošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija)
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bakir Izetbegović ne može da podnese zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za navodni genocid u BiH, a još manje u tome može da mu pomogne presuda Ratku Mladiću.

Ovo je odgovor Branka Lukića, haškog advokata i vođe advokatskog tima u odbrani generala Ratka Mladića, na najavu Izetbegovića da će obnoviti tužbu za genocid protiv Srbije ako Mladić bude osuđen za genocid za još šest opština, jer smatra da su to novi elementi da se traži nova revizija.

Nemaju pravni osnov

Podsećanja radi, Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove u Hagu je predložilo u avgustu ove godine sudijama žalbenog veća Mehanizma da usvoje žalbu i da nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića proglase krivim po još jednoj tački optužnice, po kojoj je prvostepenom presudom bio oslobođen. Mladić je inače oslobođen za genocid u šest bosanskih opština (Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica), dok je po devet drugih tačaka optužnice proglašen krivim i osuđen na najtežu kaznu — doživotni zatvor.

Lukić objašnjava da sve što se sada nalazi pred Mehanizmom, a nekada pred Haškim tribunalom, bilo je u razmatranju u tužbi BiH za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

MSP je sve ovo znao

Oni su imali sve te činjenice dostupne i ranije, jednom su već pokušali da ožive tužbu, ali su zakasnili, podseća Lukić, jer su prekoračili rok od šest meseci za podnošenje žalbe i po meni, sada nema nikakvog pravnog osnova da se ponovo upuste u to. Dakle, u pitanju je čisto politikanstvo.

„Okolnosti, što se tiče mog klijenta, ni po čemu nisu nove, odnosno, nema ih da bi se na njih iko pozivao. Ukoliko bi se Mladiću dodalo tih pet gradova, tj šest opština za genocid, bio bi to presedan, jer bi prvi put neko bio optužen za toliki broj opština za genocid. To je tužilaštvo pokušalo u slučaju Radovana Karadžića, ali su odbijeni. Tako da je mogućnost da se tim uspe kod Mladića, po meni, ravna nuli“, navodi Lukić.

Sud, kako kaže, ne može da presudi jednom ovako, a drugi put onako, na osnovu istih činjenica. Bakiru, dodaje, niko ne brani da se igra politike, ali pravno nema izgleda, a i sud bi pročitao prvu odluku i ne bi uzeo ni u razmatranje takvu tužbu.

Sud bi odbio novu tužbu

„Znači, kada se uđe u suštinu predmeta, onda se žalba prihvata ili odbija. Ako nije pravovremena, onda se ne odbija nego se odbacuje“, objašnjava Lukić.

U martu 2017. godine Međunarodni sud pravde je odlukom o odbacivanju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid stavio tačku na taj postupak, a u obrazloženju stoji da se novi zahtev ne može podneti, jer je u međuvremenu istekao rok. Inače, rok od 10 godina za podnošenje revizije istekao je 26. februara 2017. godine, a tužba je podneta 26. februara 2007. godine.

Međunarodni sud pravde je tada odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, ali da je odgovorna za to što „nije sprečila genocid u Srebrenici i kaznila osobe optužene da su genocid počinile“.

Najviši sud Ujedinjenih nacija tada je odbacio i zahtev BiH za isplatu finansijske odštete od Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala