Lukašenko naložio tužiocima da reaguju na proteste

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Minsku, privedeno 30 građana
Protesti u Minsku, privedeno 30 građana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da tužioci zemlje ne samo što treba da daju pravnu ocenu delovanja organizatora protesta u zemlji, već i da preduzmu snažnije mere za reagovanje.
„Ne samo što bi trebalo da dajete pravnu ocenu postupaka organizatora i agitatora, već i da preduzimate snažnije, oštrije mere za regovanje tužilaca na takve akcije“, rekao je Lukašenko predstavljajući Andreja Šveda za novog generalnog tužioca, prenosi državna agencija Belta.

Predsednik je dodao da tužioci moraju da čuvaju zakon, garantujući bezbedan razvoj države.

Beloruski lider naglasio je da neće biti na uzici demonstranata, da se neće odreći vlasti i pozvao tužioce da ili budu njegovoj strani ili da se ne mešaju.

Kako je rekao, on ne drži vlast zbog sebe. „Ako mislite da se držim za vlast poplavelim rukama zbog sebe, veoma ćete me razočarati. Rusima sam već rekao: pre ili kasnije ovu vlast će preuzeti drugi, ali će je preuzeti po zakonu, a ne pod pritisko ulice“, istakao je predsednik.

Osoblju Državnog tužilaštva rekao je i da ne poziva zaposlene da spasavaju državu kršeći zakon.

„Iako kada se dešava praktično drska intervencija, kako je ja nazivam, spolja, podgreva iznutra i rukovodi spolja, ponekad nam nije do zakona i moraju se preduzeti oštre mere kako bi se zaustavilo svakakvo smeće koje na to pretenduje. U ovom slučaju situacija nije takva“, objasnio je Lukašenko.

On je zaključio da vlasti imaju dovoljno zakona za stabilizaciju situacije u zemlji, kako se ne bi ponovila dešavanja u Ukrajini, Libiji i Sirije.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za oduzimanje vlasti. Opozicioni savet tvrdi da su svi ciljevi i metode koje je pokrenulo legalni i zasnovani na ustavu zemlje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala