Litvanija priznala Tihanovsku za predsednicu Belorusije

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši kandidat za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska i opozicioni Koordinacioni savet su jedini legitimni predstavnici Belorusije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio litvanski Sejm (parlament).
„Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži zahtev jedinih legitimnih predstavnika beloruskog naroda – liderku Svetlanu Tihanovsku koju su izabrali građani i Koordinacionog saveta koji je formiran na njenu inicijativu – da se u zemlji održe novi, transparentni predsednički i parlamentarni izbori“, navodi se u dokumentu.

U rezoluciji se poziva međunarodna zajednica da oceni sporazume Rusije i Belorusije i uvede sankcije, ako Moskva i Minska pokušaju da uz pomoć njih „ograniče suverenitet“ Belorusije, uprkos volji naroda.

Juče je Tihanovska izjavila da će bi u budućnosti mogla zatražiti pomoć međunarodnih posrednika radi rešavanja situacije u republici.

Podsetimo, na predsedničkim izborima u Belorusiji koji su održani 9. avgusta pobedu je odneo aktuelni predsednika Aleksandra Lukašenko. Međutim, opozicija, na čelu sa Tihanovskom, nije priznala izbore i pozvala je narod na proteste.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala