Liderka beloruske opozicije tvrdi da su hteli da je proteraju iz zemlje

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaJedna od lidera beloruske opozicije Marija Kolesnjikova
Jedna od lidera beloruske opozicije Marija Kolesnjikova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članica predsedništva Koordinacionog saveta opozicije Belorusije Marija Kolesnjikova izjavila je Istražnom sudu da je spremna da dâ iskaz o tome da su nasilno pokušali da je proteraju iz Belorusije, a takođe je opisala šta joj se zapravo dogodilo.

Advokat Kolesnjikove, Ljudmila Kazak predala je Istražnom komitetu saopštenje o pokretanju krivičnog postupka.

„Nakon što su pripadnici KGB-a Belorusije shvatili da neću dobrovoljno da odem iz zemlje, stavili su mi na glavu džak, gurnuli me u minibus i odvezli na belorusko-ukrajinsku granicu, gde su uz primenu sile protiv moje volje pokušali da me proteraju iz Belorusije. Nakon što sam pocepala svoj pasoš i tako isključila mogućnost ulaska na teritoriju Ukrajine, ponovo su me smestili u minibus i dovezli u Mozirsku pograničnu kancelariju gde sam bila do uveče 8. septembra 2020. godine“, navodi se u izjavi Kolesnjikove.

Ona zahteva da se pokrene krivični postupak protiv pripadnika KGB Belorusije, Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Belorusije na osnovu krivičnih dela „otmica, nezakonito lišavanje slobode, pretnje ubistvom“ (članovi 182, 183, 186 Krivičnog zakonika Belorusije“.

„Spremna sam da dam detaljan iskaz u vezi sa okolnostima krivičnih dela počinjenih nada mnom“, navodi se u saopštenju Kolesnjikove.

Podsetimo, u ponedeljak su kolege Kolesnjikove saopštile da je nestala i da ne mogu stupiti s njom u kontakt. U utorak je beloruska granična služba saopštila da su predstavnici Koordinacionog saveta Anton Rodnjenkov, Ivan Kravcov i Kolesnjikova prošli kontrolu dokumenata na granici i uputili se ka teritoriji Ukrajine. Kasnije se ispostavilo da su Rodnjenkvo i Kravcov prešli u Ukrajinu, a da je Kolesnjikova zadržana. Prema informacijama granične službe, nju su kolege izbacile iz automobila na putu ka ukrajinskoj granici.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala