Lavrov: Amerika glumi Švarcenegera kad govori o Navaljnom

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe Sjedinjenih Američkih Država za umešanost ruskih zvaničnika u situaciju sa „trovanjem“ opozicionog lidera Alekseja Navaljnog su neosnovane, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Ministar je primetio da američki partneri, verovatno, stavljaju sebe iznad zakona, kada misle da im se može verovati na reč.
„Čak i kada je Arnold Švarceneger rekao „verujte mi“ (Trust me), postojalo je više šansi da mu verujemo, nego onima koji pokušavaju da igraju Švarcenegerovu ulogu, sada već na međunarodnoj areni“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka Ministarskog saveta ŠOS u Moskvi, odgovarajući na zahtev da prokomentariše Pompeovu izjavu

Šef ruskog spoljnopolitičkog resora je saopštio da su u Moskvi već navikli da neosnovane optužbe. On je naveo da su predstavnici nemačke Vlade saopštili da su predali zvanični zahtev ruskog Tužilaštva nezavisnim sudskim organima i da Berlin više ništa ne može da uradi. Uz to, Nemačka zahteva od Rusije da sprovede istragu, što podseća Lavrova na one „na one presedane koje su zapadne kolege stvorile nakon nakon trovanja u Solsberiju i ponavlja istoriju sa tragedijom malezijskog boinga“

Prema rečima ministra, ruska strana ne odbija saradnju u istrazi i pruža sve potrebne informacije. Ipak, Moskvi su odgovorili da se pod saradnjom misli na „potrebu da se prizna sopstvena krivica“.

„Ako takva logika prevladava kod naših zapadnih kolega, nemačkih i američkih, to potvrđuje da oni sebe stavljaju iznad zakona, iznad svih, da su svi jednaki, a oni jednakiji, jer im treba verovati na reč“, zaključio je Lavrov.

Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo u intervjuu objavljenom na sajtu Stejt departmenta, izjavio da kada ljudi „vide pokušaj trovanja disidenta, shvataju da postoji značajna verovatnoća da je to došlo od visokih ruskih zvaničnika“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala