Kako se Navaljni našao na dnevnom redu Saveta Evrope i pre informacija o njegovoj dijagnozi

© Foto : Candice Imbert / © Council of EuropeZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Petar Tolstoj kaže da je na dnevnom redu te organizacije pitanje opozicionara Alekseja Navaljnog bilo i pre bilo kakvih informacija o njegovom stanju.
„Začudio sam se kad sam na dnevnom redu Komisije za pravna pitanja i ljudska prava još u avgustu otkrio tačku koja predviđa diskusiju o toj temi. Pa u tom trenutku još nije bilo nikakve informacije o stanju Navaljnog i njegovoj dijagnozi“, rekao je Tolstoj.

Zbog toga je, kako kaže, uputio pismo predsedniku Komisije Borisu Ciljviču s molbom da to objasni i da upozori članove Komisije da ne donose preuranjene zaključke.

Ogorčen je, kaže, činjenicom da se tela Saveta Evrope spuštaju do nivoa spekulacija.

Hospitalizacija Navaljnog

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku, a on je prevezen u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod njega nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala