EU produžila sankcije Rusiji zbog Ukrajine

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU je produžila sankcije jednom broju državljana Rusije na pola godine, navodi se u saopštenju Saveta Evropske unije.
„Danas je Savet doneo odluku da produži sankcije fizičkim i pravnim licima koja nastavljaju da potkopavaju teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine na još šest meseci – do 15 marta 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Na sankcionom spisku se nalazi oko 174 lica i 44 organizacije. Ograničavajuće mere se tiču putovanja i zamrzavanja imovine u EU.

Podsetimo, Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskog sporazuma.

Kriza u Ukrajini

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala