Demanti Kremlja: Putin ne namerava da formira komisiju zbog Navaljnog

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj iz parka Zarjadje
Pogled na moskovski Kremlj iz parka Zarjadje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je pisanja medija da je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio italijanskom premijeru Đuzepeu Konteu da će formirati istražnu komisiju zbog Navaljnog, rekavši da je verovatno reč o nesporazumu.
„Ne isključujem mogućnost da je došlo do nekakvog nesporazuma. Tokom razgovora Putina i Kontea bilo je reči i o berlinskom pacijentu i predsednik Putin je obavestio svog italijanskog kolegu da se već prilično dugo sprovode predistražne radnje, da se defakto se sprovode istražne radnje, ali da dejure nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, jer su sve analize ruskih stručnjaka pokazale odsustvo toksičnih supstanci“, objasnio je Peskov.

Prema njegovim rečima, Putin je dodao da je Rusija usmerena na to da se događaj rasvetli i da je zainteresovana za to.

„Kažu 'sudeći po svemu, upotrebljena je otrovna supstanca'. Ne 'po svemu', nego po rezultatima analiza berlinske laboratorije, jer sudeći po analizama laboratorija iz Omska i Moskve, otrovnih supstanci nema. Tu treba jasno precizirati stvarno stanje, a ne upotrebljavati fraze 'sudeći po svemu'. To 'sve' je rezultat jedne laboratorije. S obzirom da ne znamo kakvi su to rezultati, ne možemo ništa reći“, objasnio je Peskov.

On je dodao da se za sada samo „mogu pitati zašto i dalje postoje neke poteškoće sa tim da se te informacije podele sa ruskom stranom“.

Komentarišući pisanje nemačkog lista da je Navaljni svestan, Peskov je rekao da Kremlj nema informacije o zdravstvenom stanju Navaljnog i da nisu skloni da veruju medijima da je opozicionar izašao iz kome.

„To su saopštenja medija. Naučili smo da budemo veoma oprezni u vezi sa medijskim saopštenjima i za sada ne možemo smatrati te vesti primarnim izvorom sve dok ne budu potkrepljene nekim zvaničnim informacijama“, rekao je Peskov i precizirao da Kremlj ne raspolaže nikakvim pouzdanim informacijama o zdravstvenom stanju Navaljnog.

Ranije je saopšteno da je premijer Italije Đuzepe Konte izjavio u intervjuu za list „Foljo“ da mu je ruski lider Vladimir Putin saopštio da namerava da formira komisiju koja će se baviti istragom incidenta sa Aleksejom Navaljnim.

Nemačka vlada je 2. septembra,pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala