Četiri asteroida prolaze pored Zemlje ove nedelje

© NASA . K. Meech, J. Kleyna, and O. HainautAsteroid
Asteroid - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka svemirska organizacija NASA upozorila je da će četiri asteroida ove nedelje proći pored Zemlje.

Iz NASA-e je saopšteno da se radi o asteroidima promera većeg 20 metara, koji će u narednim danima proći blizu naše planete. Evropska svemirska agencija ESA je objavila GIF kojim je pokazala koliko je teško primetiti asteroide i eventualno se odbraniti od njih.

Prva dva asteroida će proći pored Zemlje danas, a primećeni su prošlog meseca. Asteroid 2020 PT4 ima promer od 34 metra i proći će pored naše planete na udaljenosti od 1,8 miliona kilometara. Drugi asteroidi 2020 RJ promera 24 metra će biti nešto bliže na udaljenosti od 1,2 miliona kilometara.

​Prolazak asteroida RM15 se očekuje 12. septembra, a njegov promer iznosi 43 metra. Pored Zemlje će proći brzinom od 35.000 km/h, ali će biti udaljen 5,7 miliona kilometara. Dan kasnije se očekuje prolazak asteroida 2017 US promera 20 metara na udaljenosti od 6,6 miliona kilometara.

ESA procenjuje da smo svesni postojanja 95 posto objekata u našem solarnom sistemu čiji je promer veći od jednog kilometra. Međutim, taj procenat opada kada je reč o manjim objektima, što znači da ih je teško primetiti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala