Afera „državni udar“ u Crnoj Gori: Laptop ne može u sud, prekinuto razmatranje presuda

© Nebojša PopovićSud u Podgorici
Sud u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Apelacioni sud u Podgorici ponovo je prekinuo razmatranje žalbi u predmetu „državni udar“, a nakon što je jedan od članova odbrane optuženih podneo zahtev za izuzeće sudije Vesne Medenice, predsednice tog suda.

Predlog je usledio nakon što je sudija pročitao rešenje Medenice da se advokatima zabrani upotreba laptop računara na sednici veća Apelacionog suda.

Predlog je podneo advokat Miroje Jovanović, branilac jednog od lidera Demokratskog fronta Andije Mandića.

Advokat Jovanović je ponovo danas predložio da im se omogući upotreba računara i predložio da se o izuzeću Medenice odluči na Opštoj sednici Vrhovnog suda Crne Gore.

Rekao je da je upotreba laptop računara dozvoljena u svim državama članicama Saveta Evrope.

U Apelacionom sudu se razmatraju žalbe na presudu u slučaju „državni udar“ u kojem su Mandić i Knežević, kao i grupa srpskih i ruskih državljana osuđeni na skoro 70 godina zatvora zbog navodnog pokušaja puča na dan prošlih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Kako se podseća, Viši sud je prvostepenu presudu doneo 9. maja prošle godine, a proces pred Apelacionim sudom je odlagan zbog epidemije virusa korona.

Prema prvostepenoj presudi, optuženi Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov terete se da su tokom 2016. u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, te otme ili ubije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, prenosi Tanjug.

Za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma Šišmakov je osuđen na 15 godina zatvora, a Popov na 12. Zbog navodnog članstva u ovoj organizaciji lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora.

Državljanin Srbije i bivši komandant žandarmerije Bratislav Dikić dobio je osam godina, a još dvojica državljana Srbije Predrag Bogićević i Nemanja Ristić po sedam.

Branka Milić, koja je osuđena na tri godine zatvora, krajem novembra 2018. pobegla je sa suđenja i utočište našla u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde se i danas nalazi.

Dragan Maksić dobio je godinu i devet meseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i po a Kristina Hristić uslovno na dve godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala