Bugarski ministar Skoplju: Promenili ste zastavu, ime, a sa Sofijom mislite da se ne držite pravila

Pratite nas
Sofija će blokirati međuvladinu konferenciju Evropske unije po pitanju stupanja Severne Makedonije u EU ako zajednička komisija ne počne sa radom i ne reši sporna pitanja, koja se tiču istorije, izjavio je bugarski ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov makedonskoj televiziji TV24.
„Govorili smo o tome sto puta poslednjih deset meseci: Bugarska će biti protiv zakazivanja sastanka prve međuvladine komisije, ako ne bude postignut sporazum po tim pitanjima (iz istorije), ako ta pitanja ne budu rešena. I u Skoplju to dobro znaju“, izjavio je ministar.

On je podsetio da Bugarska sa Severnom Makedonijom i Grčkom ima sporazume, čiji uslovi se moraju ispuniti.

„Imamo sporazume (o prijateljstvu, dobrosusednim odnosima i saradnji, potpisane 2017. godine) koji treba da se poštuju. Pristali ste da promenite zastavu, ime, a sa Bugarskom koja je uvek pomagala Makedoniji mislite da možete da se ne držite pravila. U međunarodnim odnosima postoji princip reciprociteta. Bugarska se ponaša džentlmenski, korektno. Ona je prva priznala Makedoniju i druga strana bi trebala da pokaže dobronameran odnos“, izjavio je ministar.

Karakačanov je ranije upozorio Skoplje da će morati da se pomiri da pregovori o pristupanju Evropskoj uniji ne mogu početi dok Skoplje i Sofija ne reše istorijske sporove. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala